piątek, 26 sierpnia 2016

Naleśniki kukurydziano - waniliowe



Naleśniki to moje koło awaryjne jeśli chodzi o menu mojej starszej córki. Młodej damie ciężko utrafić w gust, a naleśniki zje zawsze - każde i każdą ilość. Dlatego smażę, czasem codziennie, czasem ze 100 ml mleka, byle zjadła ;-) Te szczególnie przypadły jej do gustu, bo są lekko słodkie za sprawą mleka waniliowego i pochłonęła cały kopiec bez dodatków :-)


SKŁADNIKI

200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym

4 łyżki mąki kukurydzianej

2 jajka

1 łyżka oleju kokosowego

dodatkowo: owoce sezonowe, dżem, czekolada, ser, cukier puder - jednym słowem wszystko to, co lubicie ;-)

Masło lub olej kokosowy do smażenia




Mleko, mąkę, jajka i olej miksujemy razem i odstawiamy na ok. 15 - 20 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, a gdy tłuszcz będzie gorący wlewamy porcję ciasta i ruszając patelnią rozprowadzamy je tak, by powstał cienki naleśnik, gdy zacznie odstawać po bokach przekładamy go na drugą stronę. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami. 



1 komentarz:

  1. na takie naleśniki to i ja bym się chętnie skusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)