piątek, 12 sierpnia 2016

Placki gryczane (bezglutenowe)



No i wakacyjny wyjazd dobiegł końca... szkoda, bo to był pierwszy wyjazd od dawna kiedy naprawdę odpoczęłam :-) a dodam, że byliśmy na tych wakacjach z dziećmi - nie wyobrażam sobie inaczej... Cisza, spokój, las, morze... Moje młodsze dziecko jest wprost idealne na takie wyjazdy - przesypiało całe noce, a w dzień spokojnie  się bawiło :-) Starsza - można rzec weteranka rodzinnych wyjazdów - miała już własne pomysły na spędzanie czasu i z trudem akceptowała to, że jednak musi póki co godzić się z naszymi... ;-) No ale było, minęło... teraz pora wrócić do rzeczywistości, a ta już w weekend wzbudzi wiele emocji - będziemy chrzcić maleństwo...
Energii do przygotowań dostarczą z pewnością placki gryczane z owocami. Ja wykorzystuję najczęściej jabłka, bo bardzo mi takie połączenie smakuje :-) 


SKŁADNIKI

180 g jogurtu naturalnego

2 jajka

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka sody

6 - 7 łyżek mąki gryczanej

1/2 zielonego jabłka (lub inne owoce)

olej kokosowy do smażenia




Jogurt, jajka i syrop mieszamy razem (wystarczy rózgą, nie musi być mikserem). Następnie dodajemy mąkę i sodę i całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Olej rozgrzewamy na patelni, a następnie wlewamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na ciemnozłoty kolor, kładziemy na wierzchu kawałek jabłka i przewracamy na drugą stronę. Smażymy na taki sam kolor jak poprzednio.

P.S.
Bardzo chłoną tłuszcz w trakcie smażenia.


2 komentarze:

  1. uwielbiam gryczaną, pyszny pomysł na placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) ja lubię mąkę gryczaną także w połączeniu ze śliwką :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)