Na dworze zimno i leje, ale u nas atmosfera przed wyjazdem mocno gorąca ;-) okazało się, że starsza córka potrzebuje jeszcze kilku rzeczy, których nie ma, a młodsza... no cóż... chyba będzie miała największy bagaż... ;-) Ale coś słodkiego do kawy jest bardzo wskazane, dlatego tak na szybko zrobiłam tartę na spodzie z groszku ptysiowego firmy Brześć :-) Wyszła kapitalnie :-) Spróbujcie...
SKŁADNIKI
borówki amerykańskie
jeżyny
Masa budyniowa:
800 ml mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru z wanilią
75 g masła
Z mleka odlewamy szklankę, a resztę zagotowujemy z masłem i z cukrem. Odlane mleko dokładnie mieszamy z budyniami i jajkami, a następnie wlewamy do wrzącego się mleka i gotujemy do chwili aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (tak jak normalny budyń). Odstawiamy z palnika (tak na 3 - 4 minuty).
Dno formy do tarty lub do zapiekanek posypujemy gęsto groszkiem ptysiowym, na niego wykładamy masę budyniową, a na jej wierzchu układamy owoce. Odstawiamy tartę by wystygłą, a następnie chłodzimy w lodówce.
Pyszna...
Cudowna tarta :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/
pyszna tarta :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada ta tarta.
OdpowiedzUsuń