Kiedy nie ma czasu na nic, a potrzebne jest ciasto do kawy / herbaty najlepsze są szybkie ciasta, takie które nie wymagają gniecenia, miksowania i innych takich. Po prostu ciasta robione metodą muffinkową - suche składniki mieszamy razem, mokre razem, a potem wszystko do kupy :-) Zostaje tylko upiec :-) To ciasto, które wam tu dziś przedstawiam, jest moim zdaniem najszybszym z szybkich ;-) a do tego smakuje wprost wyśmienicie...
SKŁADNIKI
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka oleju
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie borówki)
cukier puder do posypania
Jogurt, jajka i olej mieszamy łyżką w misce. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, oba cukry, proszek i sodę. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy (również łyżką) aż składniki połączą się. Całość przelewamy do foremki (u mnie 22 x 23 cm), na wierzchu układamy owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 - 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Pysznie się prezentuje. Też lubię takie szybkie ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie szybkie placki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto z dużą ilością owoców.
OdpowiedzUsuńciasto jogurtowe <3 Klasyk wśród ciast :) uwielbiam !
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuń