niedziela, 3 sierpnia 2014

Tagliatelle z kurkami w śmietanie



Kilka dni temu wspominałam Wam o sosie z kurek, który robię z dodatkiem wina i proszę :-) jest :-) Danie wręcz błyskawiczne, a do tego jakie pyszne :-) Polecam je Wam, szczególnie w takie upalne dni, kiedy nie koniecznie chce się stać godzinami przy gorących palnikach ;-)


SKŁADNIKI

300 g kurek

200 ml śmietany 30%

200 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki masła klarowanego

1 pęczek dymki

1/2 pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

dodatkowo: ok. 300 g makaronu tagliatelle




Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurki myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Dymkę i natkę drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni i dodajemy posiekaną dymkę, smażymy przez krótką chwilę i dodajemy kurki. Całość mieszamy i dolewamy wino. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dolewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż całość zacznie gęstnieć. Dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy natką. (Natkę możecie też dosypać do sosu zanim wymieszacie go z makaronem).



2 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)