Dzisiejszy przepis jest zainspirowany akcją jaką ogłosiła Agnieszka z bloga "Agusiowe gotowanie". Założeniem akcji było to, by zaproponować połączenie: ryba i owoce. Ma ona bowiem na celu rozpowszechnianie dań rybnych i mam nadzieję, że to moje Wam się spodoba. Dlaczego? Bo to bardzo łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna tarta z łososiem w roli głównej. A zatem smacznego :-)
SKŁADNIKI
200 g wędzonego łososia
1 dojrzałe mango
2 kulki sera mozzarella
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duży pomidor
listki melisy
oliwa z oliwek i mąka (do foremki)
Mango obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę odsączamy i też kroimy w plasterki. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Formę do tarty spryskujemy oliwą i oprószamy mąką, a następnie wykładamy ciastem. Na nim układamy naprzemiennie mango, ser i łososia, a gdy warstwa jest gotowa układamy na niej drugą. Posypujemy posiekaną melisą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Pomidora kroimy w drobną kostkę, obkładamy nim upieczoną tartę.
P.S.
We wspólnym gotowaniu udział brały także:
Basia i Julka http://basjulowepasje.blogspot.co.uk/2014/09/ryba-z-owocami-wspolne-gotowanie.html
Magda vel.Mysza75 http://wesolakuchnia.blogspot.co.uk/2014/09/saatka-pod-figami.html
Smakowita Twoja rybka:)dziękuję za wspólne gotowanie:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :) Chętnie bym zjadła, u mnie też mango :)
OdpowiedzUsuńto musiało być pyszne!! dziękuję za wspólne gotowanie i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taką pyszną tartę :) Super :)
OdpowiedzUsuńpewnie przepyszne! :))
OdpowiedzUsuńhttp://suzzue.blogspot.com
mmmm zapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJaka ciekawa tarta! Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, dziękuję za wspólne gotowanie!
OdpowiedzUsuńFajnie się razem gotowało, miło mi bardzo. Rybka cud miód, mniam :-)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, wygląda pysznie tarta :-) dziękuje za wspólne gotowanie
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! Dzięki za wspólne gotowanie :D
OdpowiedzUsuń