niedziela, 28 września 2014

Ciasto jabłkowo - budyniowe bez pieczenia



Powiem Wam, że bilans września - analizując wszelkie upadki i wzloty, dobre i złe wiadomości - mimo wszystko wychodzi na plus :-) Zwłaszcza te ostatnie trzy dni - taki weekend dobrych wiadomości :-) Do tego pogoda sprzyja jesiennym spacerom z dzieckiem...  w piwnicy coraz mniej miejsca na półkach z przetworami... pięknie :-) A dziś był Światowy Dzień Jabłek - tak gdzieś wyczytałam - więc i u mnie coś z jabłkami :-) Przepyszne i niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga piekarnika. To co, kto piecze? 


SKŁADNIKI

1 kg jabłek (szara reneta lub antonówki)

1 galaretka (cytrynowa, morelowa lub brzoskwiniowa) 

600 ml mleka

3 łyżki cukru

2 żółtka

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (duży, na 3/4 litra mleka)

27 - 30 herbatników typu petit beurre


Polewa:

1 łyżka margaryny

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

3 łyżki mleka 

kilka kropel aromatu arakowego lub rumowego




Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne i  rozsmażamy (możecie podlać na dno 3 - 4 łyżki wody żeby jabłka się nie przypaliły). Do rozsmażonych jabłek wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby masa trochę przestygła (nie może być zbyt gorąca, bo herbatniki rozmokną i nie będą się trzymały całości). 
Mleko, budyń, cukier i żółtka miksujemy razem i gotujemy aż powstanie budyń. Zestawiamy z palnika. 
Składniki polewy mieszamy razem i rozgrzewamy, aż powstanie gładka polewa.
W foremce do ciasta wyłożonej papierem lub folią spożywczą układamy 1/3 z przygotowanych herbatników i rozsmarowujemy masę jabłkową, układamy kolejną warstwę ciastek i wylewamy masę budyniową. Układamy trzecią warstwę herbatników i smarujemy ją polewą. Odstawiamy ciasto żeby wystygło, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. I takie smakuje najlepiej :-)
Jabłka wolności Ciacho na widelcu

10 komentarzy:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)