piątek, 10 października 2014

Pierogi z dynią



Jak dyniowo, to dyniowo :-) dziś kolejna propozycja na wykorzystanie dyniowego puree :-) a ponieważ jesień w ostatnich dniach złota i piękna, to czy można się oprzeć złotym pierogom? Ciasto jest fantastyczne - idealnie się wałkuje i nie pęka :-) Za to w farszu zderzyłam ze sobą dwa dość intensywne smaki przypraw, ale powiem Wam, że efekt jest rewelacyjny - doskonale się uzupełniają i powodują, że pierogi są wyjątkowe...


SKŁADNIKI

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżki oleju

0,5 szklanki ciepłej wody

1/4 łyżeczki soli


Farsz:

100 - 120 g sera białego


1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1/2 słoika suszonych pomidorów

sól, pieprz

szczypta cynamonu

szczypta granulowanego czosnku


dodatkowo: 1/2 słoika suszonych pomidorów i 3 łyżki oliwy, w której się one znajdują




Mąkę mieszamy na stolnicy z solą, dodajemy olej i stopniowo dolewamy wodę zagniatając ciasto. Wyrabiamy je przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. 
Ser rozgniatamy widelcem, pomidory kroimy w cienkie paski i wkładamy do salaterki, dodajemy puree z dyni, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko wałkujemy i robimy pierogi, nadziewając je dyniowym farszem. Wkładamy je partiami do wrzącej wody i gotujemy 5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię. 
Pozostałe pomidory również kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory, mieszamy i dodajemy pierogi, obsmażamy na złoty kolor. Pomidory ściemnieją, ale nadal pozostaną pyszne :-)



3 komentarze:

  1. bardzo fajne pierogi :) u mnie w tym roku dynia króluje bardziej niż w poprzednich latach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne pierożki :-) podeślij kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne pierożki, pyszny farsz :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)