sobota, 2 lutego 2013

Tortille z kurczakiem


Mój mąż jest niekwestionowanym miłośnikiem fast - foodów... ile ja walk stoczyłam o to, by nie jadł na mieście tego śmieciowego jedzenia, w którym nie wiedzieć co i kto nakładł...  przełomem był dzień, w którym zaczęłam eksperymentować z domowymi szybkimi daniami. W prawdzie to co robię nie zawsze jest fast, ale za to jakie food...

SKŁADNIKI

Na tortille:

250 g mąki

60 - 70 ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

sól


Na sos czosnkowy:

4 łyżki majonezu

4 łyżki jogurtu naturalnego

3 - 4 ząbki czosnku

1 łyżka szczypiorku (może być suszony)

sól, pieprz


Na nadzienie:

400 - 500 g fileta z kurczaka

1/2 czerwonej papryki

1/2 zielonej papryki

1 cebula

2/3 puszki kukurydzy

1/2 puszki pomidorów w soku

1 torebka przyprawy kebab - gyros

3 łyżki oliwy z oliwek


Na surówkę:

8 - 10 listków kapusty pekińskiej

1 pomidor

zielony koperek

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu

sól, pieprz, cukier


Z mąki, wody, oliwy i soli zagniatamy ciasto - nie powinno być zbyt twarde, ale powinno się łatwo formować. Dzielimy je na 6 kulek i każdą cienko wałkujemy. Następnie smażymy z obu stron na suchej (bez tłuszczu) patelni - gdy pojawią się pęcherze, przekładamy na drugą stronę. Uważajcie, by nie suszyć ich zbyt długo, bo będą się łamały. Zabezpieczamy przed ostygnięciem.

Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z przyprawami, jogurtem i majonezem na jednolity sos.

Fileta myjemy i kroimy w kostkę lub cienkie paski. Następnie wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), dosypujemy przyprawę gyros i podlewamy delikatnie wodą; smażymy do czasu, aż woda odparuje, a mięso będzie miękkie. 
Cebulę i obie papryki kroimy w cienkie paski. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa; chwilę podsmażamy, dodajemy kukurydzę i zmiksowane pomidory (miksujemy razem z sokiem). Smażymy, aż sok lekko odparuje, a następnie przekładamy do patelni z mięsem, mieszamy i wszystko razem jeszcze raz przesmażamy. Ważne jest żeby farsz nie miał w sobie zbyt dużo płynu, bo będzie potem wyciekał z placków. 

Kapustę i pomidora kroimy w cienkie paski. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy z warzywami, odstawiamy na ok 15 minut. Oliwę możecie zastąpić olejem słonecznikowym, ale wtedy sól i cukier musicie rozpuścić w odrobinie wody, bo nie rozpuszczą się w oleju; z kolei bardzo dobrze rozpuszczają się w oliwie. 

Ciepłe placki tortilli smarujemy sosem czosnkowym, na jednym z brzegów kładziemy surówkę, środkiem farsz i zawijamy: najpierw zakładamy do środka dół, a potem boki; jeśli dobrze posmarujecie brzegi tortilli sosem, z łatwością się sklei i nie będzie rozwijać.


Trochę roboty z tym jest, ale za to jaka satysfakcja, że wyszło takie pyszne...

P.S.
Jeśli nie macie czasu na przygotowywanie wszystkich elementów zawsze możecie użyć gotowych tortilli i sosu czosnkowego. 
Do mięsnego farszu nie dodaję już soli i pieprzu ponieważ przyprawa gyros (ta z Prymatu) jest dość ostra.   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)