Mój mąż jest niekwestionowanym miłośnikiem fast - foodów... ile ja walk stoczyłam o to, by nie jadł na mieście tego śmieciowego jedzenia, w którym nie wiedzieć co i kto nakładł... przełomem był dzień, w którym zaczęłam eksperymentować z domowymi szybkimi daniami. W prawdzie to co robię nie zawsze jest fast, ale za to jakie food...
SKŁADNIKI
Na tortille:
250 g mąki
60 - 70 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
Na sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 - 4 ząbki czosnku
1 łyżka szczypiorku (może być suszony)
sól, pieprz
Na nadzienie:
400 - 500 g fileta z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 cebula
2/3 puszki kukurydzy
1/2 puszki pomidorów w soku
1 torebka przyprawy kebab - gyros
3 łyżki oliwy z oliwek
Na surówkę:
8 - 10 listków kapusty pekińskiej
1 pomidor
zielony koperek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu
sól, pieprz, cukier
Z mąki, wody, oliwy i soli zagniatamy ciasto - nie powinno być zbyt twarde, ale powinno się łatwo formować. Dzielimy je na 6 kulek i każdą cienko wałkujemy. Następnie smażymy z obu stron na suchej (bez tłuszczu) patelni - gdy pojawią się pęcherze, przekładamy na drugą stronę. Uważajcie, by nie suszyć ich zbyt długo, bo będą się łamały. Zabezpieczamy przed ostygnięciem.
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z przyprawami, jogurtem i majonezem na jednolity sos.
Fileta myjemy i kroimy w kostkę lub cienkie paski. Następnie wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), dosypujemy przyprawę gyros i podlewamy delikatnie wodą; smażymy do czasu, aż woda odparuje, a mięso będzie miękkie.
Cebulę i obie papryki kroimy w cienkie paski. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa; chwilę podsmażamy, dodajemy kukurydzę i zmiksowane pomidory (miksujemy razem z sokiem). Smażymy, aż sok lekko odparuje, a następnie przekładamy do patelni z mięsem, mieszamy i wszystko razem jeszcze raz przesmażamy. Ważne jest żeby farsz nie miał w sobie zbyt dużo płynu, bo będzie potem wyciekał z placków.
Kapustę i pomidora kroimy w cienkie paski. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy z warzywami, odstawiamy na ok 15 minut. Oliwę możecie zastąpić olejem słonecznikowym, ale wtedy sól i cukier musicie rozpuścić w odrobinie wody, bo nie rozpuszczą się w oleju; z kolei bardzo dobrze rozpuszczają się w oliwie.
Ciepłe placki tortilli smarujemy sosem czosnkowym, na jednym z brzegów kładziemy surówkę, środkiem farsz i zawijamy: najpierw zakładamy do środka dół, a potem boki; jeśli dobrze posmarujecie brzegi tortilli sosem, z łatwością się sklei i nie będzie rozwijać.
Trochę roboty z tym jest, ale za to jaka satysfakcja, że wyszło takie pyszne...
P.S.
Jeśli nie macie czasu na przygotowywanie wszystkich elementów zawsze możecie użyć gotowych tortilli i sosu czosnkowego.
Do mięsnego farszu nie dodaję już soli i pieprzu ponieważ przyprawa gyros (ta z Prymatu) jest dość ostra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)