środa, 4 lutego 2015

Rogaliki serowe z amoniakiem

Tak siedzę i siedzę w tym domu i z nudów już sama nie wiem co ze sobą zrobić... Czytamy, rysujemy, budujemy z klocków, szyjemy dla lalek, a jednak... No i tak zupełnie przypadkiem postanowiłam upiec coś na słodko i to coś w czym moje dziecko zdecydowanie będzie mogło mi pomóc :-) Padło na rogaliki  - całkowicie eksperymentalne, zrobione z tego co wpadło mi w ręce :-) No i powiem Wam, że wyszły kapitalne! Puszyste, nie za słodkie... i fantastycznie rosną w piekarniku... a no i to co ważne - robi się je bardzo szybko :-)





SKŁADNIKI

1,5 szklanki mąki pszennej

100 g sera ricotta

1 jajko

2 łyżki gęstej śmietany 18 %

0,5 szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru z wanilią

1,5 łyżeczki amoniaku

dowolne nadzienie (dżem, konfitura, czekolada itp.)

białko i cukier do posypania wierzchu






Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry i amoniak mieszamy razem. Dodajemy ser, jajko, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto (ma luźną konsystencję). Dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). 



5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję Marzenka, a do tego są bardzo pyszne:-)

      Usuń
  2. Witaj, jeszcze nie robiłem niczego z amoniakiem, zawsze proszku do pieczenia używam, jest jakaś różnica np w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam :-) przy tej ilości amoniaku różnicy w smaku praktycznie nie ma, natomiast to co zasługuje na uwagę: amoniak jest świetnym absorbentem wilgoci przez co ciasta z jego dodatkiem zachowują świeżość dłużej niż te z proszkiem czy sodą :-)
      pozdrawiam :)

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)