sobota, 13 sierpnia 2016

Ciasto jogurtowe z owocami



Kiedy nie ma czasu na nic, a potrzebne jest ciasto do kawy / herbaty najlepsze są szybkie ciasta, takie które nie wymagają gniecenia, miksowania i innych takich. Po prostu ciasta robione metodą muffinkową - suche składniki mieszamy razem, mokre razem, a potem wszystko do kupy :-) Zostaje tylko upiec :-) To ciasto, które wam tu dziś przedstawiam, jest moim zdaniem najszybszym z szybkich ;-) a do tego smakuje wprost wyśmienicie...


SKŁADNIKI

1 szklanka jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

4 jajka

1 szklanka oleju

1 łyżka cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody


dodatkowo:

dowolne owoce (u mnie borówki)

cukier puder do posypania




Jogurt, jajka i olej mieszamy łyżką w misce. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, oba cukry, proszek i sodę. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy (również łyżką) aż składniki połączą się. Całość przelewamy do foremki (u mnie 22 x 23 cm), na wierzchu układamy owoce  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 - 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.  



5 komentarzy:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)