piątek, 29 lipca 2016

Blok ze słomką ptysiową




Dziś gotujemy, a właściwie robimy słodkości z firmą "Brześć" :-) Dostało się ostatnio w moje ręce trochę smakołyków z tej właśnie firmy i postanowiłam wykorzystać trochę z nich do przepisu, który umili nie jedno popołudnie :-) Blok robi się błyskawicznie, bez gotowania, chwilkę czasu zajmuje chłodzenie go, ale tak czy inaczej warto go przygotować :-) Słomka idealnie równoważy smaki masy krówkowej i masła orzechowego (które - osobiście uważam - w rzeczonym duecie są bezkonkurencyjne), a do tego sprawia, że blok jest delikatnie chrupiący i fantastycznie smakuje... mmm...


SKŁADNIKI

500 g masy krówkowej

350 g masła orzechowego

1 szklanka mleka w proszku 


1/4 łyżeczki soli




Masę krówkową i masło orzechowe miksujemy razem, następnie dodajemy mleko w proszku, sól i znów miksujemy (krótko, jedynie do połączenia składników). Słomkę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką (żeby nie połamać słomki) i ciasno upychamy w foremce - jej wymiary nie są bardzo istotne, najważniejsze żeby po zastygnięciu dało się blok pokroić na kawałki. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

P.S.
Prawdę mówiąc to inne słodkości firmy "Brześć" też fantastycznie smakują. Polecam :-)



3 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)