No i wychodząc na przeciw oczekiwaniom moich domowników (a w skrytości mam nadzieję, że i Waszym) postanowiłam stawić czoło domowej wersji dania z "szybkiej restauracji"... Poczytałam kilka przepisów, a potem zrobiłam jednak trochę po swojemu... I opłaciło się :-) W prawdzie kolejny raz spróbuje zrobić jednak trochę rzadsze ciasto, ale to dla tego, że osobiście nie lubię grubej panierki, za to mój mąż stwierdził, że ta (opisana poniżej) jest idealna. A więc zależy co kto lubi ;-) Zmieniłam też sposób smażenia - zamiast użyć tzw. głębokiego tłuszczu, smażyłam na patelni, obracając kawałki co jakiś czas z jednej strony na drugą. Oprócz skrzydełek smażyłam też podudzia, smażą się równie dobrze :-) Wystarczy, że dodacie dowolny sos lub choćby tylko keczup i danie, że palce lizać ;-)
SKŁADNIKI
15 - 20 sztuk skrzydełek z kurczaka (mogą też być podudzia)
1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka (ok. 35 g)
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka ostrej mielonej papryki (płaska)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżka łyżka soli
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
sól, pieprz
dodatkowo:
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Skrzydełka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy pod przykryciem na całą noc.
Składniki ciasta miksujemy razem. Następnie każdy kawałek kurczaka zamaczamy w cieście i obtaczamy w mące. Wkładamy na silnie rozgrzany olej i smażymy (na małym ogniu, żeby mąka się nie paliła w tłuszczu) ok. 30 minut (jeśli smażycie na patelni to w połowie czasu smażenia przełóżcie skrzydełka na drugą stronę). Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnymi zimnymi sosami lub dipami.
Mamy na nie wielką ochotę :) wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńHeheh domowy fast food najlepszy :)
OdpowiedzUsuń