Wyczytałam, że podobno dziś dzień sernika :-) No to proszę - jest sernik :-) w prawdzie dziś już nie zdążycie nacieszyć się jego smakiem, ale może wykorzystacie przepis podczas weekendu? A robi się go błyskawicznie, a do tego ma lekka kremową konsystencję i niesamowity smak świeżych jagód... pyszny...
SKŁADNIKI
500 g sera mascarpone
400 ml śmietany 30 %
100 ml mleka
8 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1/2 l jagód
1 galaretka malinowa lub owoce leśne
400 ml gorącej wody
herbatniki
Na dnie tortownicy (21 - 23 cm) układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, a galaretkę w wodzie. Z jagód odkładamy 1/4 całości, a resztę delikatnie rozgniatamy widelcem. Śmietanę miksujemy z cukrem na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone miksując na wolnych obrotach miksera. Gdy ser i śmietana połączą się dodajemy jagody i przez chwilę miksujemy (masa powinna nabrać jagodowego koloru), a następnie powoli wlewamy żelatynę (cały czas miksując). Gotową masę wykładamy na herbatniki, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej jagodami i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Pyszny sernik, w sam raz na upały :)
OdpowiedzUsuń