poniedziałek, 4 lipca 2016

Placki kukurydziane z czereśniami (bezglutenowe)



Dziś propozycja śniadaniowa :-) Bardzo szybkie, pyszne i lekkie placuszki, które tym razem proponuję Wam z czereśniami, ale równie dobrze będą smakowały z każdymi innymi owocami. Niewątpliwa zaleta? Placki są bezglutenowe :-) Jeśli nie jesteście zwolennikami mąki kukurydzianej możecie ją zastąpić inną, ale na początek dajcie szansę mojej wersji ;-)


SKŁADNIKI

6 łyżek mąki kukurydzianej

150 g jogurtu naturalnego

2 jajka

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka sody

czereśnie

dodatkowo: 2 - 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia




Wszystkie składniki (oprócz czereśni) miksujemy razem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy po łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni, a następnie na każdym placku układamy kawałki wydrylowanych czereśni i przekładamy na drugą stronę; smażymy na złoty kolor. Gotowe placki podajemy posypane cukrem pudrem, obłożne owocami lub polane syropem klonowym. 

5 komentarzy:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)