Dziś propozycja śniadaniowa :-) Bardzo szybkie, pyszne i lekkie placuszki, które tym razem proponuję Wam z czereśniami, ale równie dobrze będą smakowały z każdymi innymi owocami. Niewątpliwa zaleta? Placki są bezglutenowe :-) Jeśli nie jesteście zwolennikami mąki kukurydzianej możecie ją zastąpić inną, ale na początek dajcie szansę mojej wersji ;-)
SKŁADNIKI
6 łyżek mąki kukurydzianej
150 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka sody
czereśnie
dodatkowo: 2 - 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
Wszystkie składniki (oprócz czereśni) miksujemy razem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy po łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni, a następnie na każdym placku układamy kawałki wydrylowanych czereśni i przekładamy na drugą stronę; smażymy na złoty kolor. Gotowe placki podajemy posypane cukrem pudrem, obłożne owocami lub polane syropem klonowym.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZnakomite na śniadanie, super przepis.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, dobrze, że bezglutenowe
OdpowiedzUsuńkto mi takie zrobi? szukam żony
OdpowiedzUsuńśniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuń