Skoro wiosna i rabarbar to obowiązkowo ciasto z rabarbarem... i to kruche... pachnące cynamonem... mmm... Babcia często je robiła, tzw. szarlotkę z rabarbarem ;-) z resztą, była w stanie zrobić szarlotkę totalnie ze wszystkim :-) bo i kruche z tego przepisu nadaje się dosłownie do wszystkich owoców i w ogóle do wszystkiego.
A wracając do wiosny, to dziś jej zdecydowanie nie było widać :-( dzień senny, deszczowy... nijaki... prawie całe popołudnie przespałam... a potem objadałam się ciastem, bo grzechem byłoby pozostawić go spokojnie w brytfance ;-) jeszcze sobie dojadam piekąc chlebek na jutrzejsze śniadanie...
SKŁADNIKI
1 porcja ciasta kruchego z tego przepisu (KLIK)
ok. 1,8 kg rabarbaru
9 łyżek cukru
1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
1 łyżka cukru brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu
bułka tarta
Ciasto przygotowujemy według powyższego przepisu, schładzamy w lodówce, a następnie dzielimy na 3 równe części - jedną odkładamy, a pozostałymi wyklejamy dno i brzegi blaszki (wystarczy, że wyłożycie ją papierem do pieczenia, nie musicie natłuszczać).
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki długości 1 - 1,5 cm. Następnie wkładamy do dużej miski, dodajemy cukier, cynamon i potrząsając miską oblepiamy kawałki rabarbaru; odstawiamy na 15 - 20 minut żeby rabarbar lekko puścił sok.
Brązowy cukier i cynamon mieszamy - otrzymamy cukier cynamonowy.
Przygotowane ciasto posypujemy cienką warstwą bułki tartej (wchłonie wydzielający się podczas pieczenia sok), wykładamy kawałki rabarbaru i polewamy je wydzielonym sokiem. Część ciasta, która pozostała, ścieramy na tarce o dużych oczkach na całej powierzchni placka. Posypujemy cukrem cynamonowym.
Pieczemy przez 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni, w nagrzanym wcześniej piekarniku.
To chyba najlepsze ciasto sezonowe jakie znam :-)
P.S.
Przepis jest na typową dużą blaszkę.
ale ja bym zjadła rabarbar!:)
OdpowiedzUsuńmniam, rabarbar aż się wylewa..
Usuńpozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)