środa, 29 stycznia 2014

Pizza z serowym brzegiem



Często robicie domową pizzę? Ja tak, nawet bardzo często :-) bo szybko, bo wszystkim smakuje i robiąc jedno danie, każdy ma to co lubi, tzn. z czym lubi :-) Często też sobie urozmaicam ciasto, nie tylko dodatki, dlatego w dzisiejszym przepisie skupiam się na cieście :-) ufam, że wierzch zrobicie sobie według własnych upodobań :-)
A po wczorajszym dniu śladu nie ma :-) a nie mówiłam? :-)


SKŁADNIKI

Na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka ciepłej wody

25 g drożdży

3 łyżki oleju (tu: rzepakowy z czosnkiem i bazylią)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka granulowanego czosnku

200 g mozzarelli w małych kulkach


dodatkowo: 2 - 3 łyżki pasty pomidorowej lub keczupu, 200 g tartej mozzarelli, dowolne dodatki




Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól, majeranek i czosnek wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Dolewamy rozrobione drożdże i olej. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę (powiedzmy 5 minut). Bezpośrednio po tym rozciągamy ciasto na blasze do pizzy. Najważniejsze teraz jest to, by zostawić brzeg wystający poza blachę - ok. 3 cm. Małe kulki kroimy na połowy i układamy je dookoła na cieście (pamiętajcie, że brzeg poza blachą cały czas zostaje). Przykrywamy je pozostawionym brzegiem i mocno go dociskamy do spodu (czym mocniej dociśniemy brzeg, tym mniejsze ryzyko, że ser wypłynie w trakcie pieczenia). Teraz wystarczy, że spód posmarujecie pastą lub keczupem, posypiecie częścią sera i ułożycie dowolne dodatki, na wierzch oczywiście ser, a potem wstawiamy na 15 - 20 minut (w zależności od dodatków) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.




1 komentarz:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)