wtorek, 25 lutego 2014

Racuchy z mango



Nie wiem jak Wy, ale ja zwykle gdy mam się zajmować czymś ważnym, natychmiast muszę się zająć czymś niecierpiącym zwłoki... I tak właśnie przygotowując dość ważną prezentację, mój proces twórczy został mimowolnie przekierowany na zupełnie inną płaszczyznę... W mojej głowie zrodziło się kilka pomysłów zdecydowanie nie związanych z prezentacją, ale za to jeden z nich znajdują się poniżej ;-)


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki jogurtu naturalnego

3 jajka

3 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki octu winnego

szczypta soli

1 dojrzałe mango

olej do smażenia

cukier puder do posypania




Jajka i jogurt mieszamy razem. Mąkę łączymy z proszkiem i cukrem, a następnie dodajemy do jajeczno - jogurtowej masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet i sól - mieszamy. Mango kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, a następnie wkładamy łyżką niewielkie porcje do silnie rozgrzanego oleju (powinno go być tyle, by racuchy swobodnie w nim pływały). Smażymy na złoty kolor - uważajcie by płomień pod garnkiem nie był zbyt silny ponieważ wtedy olej bardzo szybko będzie zwiększał swą temperaturę i racuchy będą się przypalały. Usmażone racuchy wykładamy na ręcznik papierowy, a gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem.




Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie Tłusty czwartek 2014

4 komentarze:

  1. Mam tak samo, ale fajnie, że zwykle wychodzą z tego takie pyszne rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny pomysł! Ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są fantastyczne, nawet następnego dnia :-)

      Usuń
  3. opcja z mango bardzo mi się podoba, bo uwielbiam ten owoc:D

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)