piątek, 23 maja 2014

Rogaliki na śniadanie



Ostatnio tak bardzo spodobało mi się wyrastanie ciasta drożdżowego w zimnej wodzie, że postanowiłam przetestować to jeszcze raz :-) W tym wariancie ciasto jest z mąki pełnoziarnistej - po upieczeniu jest trochę bardziej kruche niż to z mąki białej, ale rogaliki wyszły fantastyczne :-) nie za duże, idealne do małych 3,5 - letnich dłoni mojej córeczki :-) a to, że w dalszym ciągu nie potrafię pięknie zwijać rogalików nie ma najmniejszego znaczenia ;-)


SKŁADNIKI

4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 szklanki mleka w proszku

1 szklanka letniej wody

150 g masła

50 g drożdży

1 płaska łyżeczka soli




Mąkę, mleko i sól wsypujemy do miski i rozcieramy w dłoniach z pokrojonym na kawałki masłem. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dolewamy do miski. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy ok. 10 minut. Następnie wkładamy je do foliowej torebki, szczelnie zawiązujemy i wkładamy do dużej miski z zimną wodą. Odstawiamy i czekamy aż ciasto wypłynie na powierzchnię wody (trwa to ok. 30 - 40 minut). Następnie wyjmujemy ciasto z torebki i dzielimy na dwie części i formujemy je w kulki. Stolnicę posypujemy płatkami owsianymi i rozwałkowujemy na nich jedną z kulek. Powstały placek dzielimy na sześć części (tak jak dzieli się pizzę), posypujemy je płatkami i zwijamy rogaliki. To samo robimy z drugą kulką. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 



4 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)