Ostatnio tak bardzo spodobało mi się wyrastanie ciasta drożdżowego w zimnej wodzie, że postanowiłam przetestować to jeszcze raz :-) W tym wariancie ciasto jest z mąki pełnoziarnistej - po upieczeniu jest trochę bardziej kruche niż to z mąki białej, ale rogaliki wyszły fantastyczne :-) nie za duże, idealne do małych 3,5 - letnich dłoni mojej córeczki :-) a to, że w dalszym ciągu nie potrafię pięknie zwijać rogalików nie ma najmniejszego znaczenia ;-)
SKŁADNIKI
4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mleka w proszku
1 szklanka letniej wody
150 g masła
50 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Mąkę, mleko i sól wsypujemy do miski i rozcieramy w dłoniach z pokrojonym na kawałki masłem. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dolewamy do miski. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy ok. 10 minut. Następnie wkładamy je do foliowej torebki, szczelnie zawiązujemy i wkładamy do dużej miski z zimną wodą. Odstawiamy i czekamy aż ciasto wypłynie na powierzchnię wody (trwa to ok. 30 - 40 minut). Następnie wyjmujemy ciasto z torebki i dzielimy na dwie części i formujemy je w kulki. Stolnicę posypujemy płatkami owsianymi i rozwałkowujemy na nich jedną z kulek. Powstały placek dzielimy na sześć części (tak jak dzieli się pizzę), posypujemy je płatkami i zwijamy rogaliki. To samo robimy z drugą kulką. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Na pewno są smaczne :)
OdpowiedzUsuńświetne takie świeże na śniadanie, ideał:)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na rogale! Idealne śniadanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj, polecam :-)
Usuń