czwartek, 1 maja 2014

Biszkopt z rabarbarem



Majówka majówką, a mną targa dziś pewna refleksja: jak szeroki zasięg może mieć podłość ludzka... Czy ludzie tę cechę tak naprawdę mają od zawsze i skrzętnie ją pielęgnują czy może to życie ją w nich kształtuje...? Czy szczęście innych denerwuje ich tak bardzo, że muszą je niszczyć z premedytacją czy też są tą podłością przesiąknięci do szpiku kości i wszelkie swe działania realizują nieświadomie... ? Ciężki to temat... macie jakieś swoje przemyślenia? 

A tak bardziej majókowo, to dziś mój tata obchodził swe kolejne urodziny - kameralnie, w gronie najbliższych... A ponieważ nie przepada on za tortami i ciastami z kremem, to przygotowałam mu taką oto rabarbarową niespodziankę :-)  


SKŁADNIKI

biszkopt:

7 jajek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki kakao


dodatkowo:

ok. 1/2 kg rabarbaru

5 łyżek cukru

1 łyża cukru z wanilią

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu




Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm, a następnie zasypujemy cukrem i przyprawami, mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 minut. Następnie odsączamy z wytworzonego soku i rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy. 
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki i kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy z rabarbarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Następnie wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i upuszczamy go wraz z tortownicą z wysokości ok. 60 cm (tak jak zawsze w przypadku biszkoptu rzucanego). Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy aż wystygnie. 
Zimne ciasto wyjmujemy z tortownicy i odwracamy spodem do góry. Najlepiej jeśli odwrócicie z całą tortownicą i dopiero potem ją zdejmiecie - potraktowany wysoką temperaturą rabarbar jest po prostu rzadki i wygląda bardziej jak owocowa polewa niż kawałki owoców ;-) Wierzch możecie też posypać delikatnie cukrem pudrem - rozpuści się w soku i powierzchnia stanie się błyszcząca :-)  



1 komentarz:

  1. Wspaniały ten biszkopt :) Z moim ukochanym rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)