niedziela, 11 maja 2014

Sernik pachnący bzem




Ostatnio trochę czytałam o kwiatach w kuchni, tzn. o ich spożywczym zastosowaniu i powiem Wam, że bardzo mnie to zaciekawiło. Co więcej zainspirowało do przygotowania czegoś z ich udziałem :-) Pomysłów mam kilka, ale zaczęłam od sernika na zimno - taki mój wiosenny eksperyment :-) Ponieważ nigdy nie robiłam słodyczy z kwiatów (ani w ogóle niczego innego, prócz syropu z mniszka, z nich nie robiłam), to zaczęłam od niewielkiej ilości, by nabrać przekonania :-) Sam bez nieszczególnie zmienia smak sernika - puszystego i delikatnego, ale za to zapach - głównie dzięki kwiatom na wierzchu - jest obłędny! I spokojnie, nie przeszkadza w jedzeniu :-) Tak więc całość grzechu warta ;-) Mmmm...


SKŁADNIKI

500 g mascarpone

400 g waniliowego serka homogenizowanego

100 ml gorącego mleka

3/4 szklanki cukru pudru

2 1/2 łyżki żelatyny

3 jajka

1/2 szklanki kwiatów bzu (może być więcej)


dodatkowo: kakao i bez do dekoracji




Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Kwiatki bzu miksujemy na jednolitą papkę. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Oba sery, żółtka i cukier miksujemy  przez chwilę na najwyższych obrotach miksera do połączenia składników. Następnie zmniejszamy obroty, dodajemy kwiatową papkę i stopniowo dolewamy żelatynę. Gdy składniki się połączą dodajemy pianę i delikatnie mieszamy (najlepiej nie mikserem tylko łyżką). Przekładamy do tortownicy (21- 23 cm) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy sernik kakao i ozdabiamy bzem. 
Rewelacja... dodam nieskromnie ;-)   




P.S.
By kwiaty ładnie i świeżo wyglądały zanurzcie je na jakiś czas w zimnej wodzie (moje były w niej godzinę).



7 komentarzy:

  1. taki sernik musi smakować niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super wygląda :-) mniam :-) dodaje do wypróbowania :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł na serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, super ten serniczek. Juz widzę mojego męża jak go zajada.

    OdpowiedzUsuń
  5. super sernik takiego jeszcze nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  6. Istne cudo! Nie powinnam oglądać tych zdjeć o tej porze... :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)