wtorek, 29 lipca 2014

Szybka babka ze śliwkami




Dzisiejsza wizyta u fryzjera była mi zdecydowanie potrzebna i zdecydowanie wyszła mi na dobre. Nie ma to jak właściwie dobrana fryzura :-) Tylko moje dziecko, towarzyszące mi, złapało strasznego doła :-( potem powiedziała mi, że bała się, że zostanę łysa... no cóż, wyobraźnia małego człowieka może zdecydowanie płatać figle ;-) Za to teraz siedzi i pałaszuje kolejny kawałek babki :-) Babka jak babka - zrobiona trochę na wzór muffinek, tzn, bez miksera i dosłownie w kilka minut :-) I oczywiście robiona na zasadzie "co mam to dam" ;-) i wyszła idealna...


SKŁADNIKI

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyża cukru z wanilią

4 jajka

1 szklanka mleka

3/4 szklanki oleju


dodatkowo: ok. 1/2 kg śliwek




Suche składniki (mąka, cukry, budyń i proszek) mieszamy razem w jednej misce, a drugiej składniki mokre (jajka, mleko, olej). Mieszajcie łyżką, nie mikserem. Następnie mokre przelewamy do suchych i mieszamy (też łyżką). Śliwki myjemy, usuwamy pestki i jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto przelewamy do foremki, a na wierzchu układamy owoce (skórkami do dołu). Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Koniecznie sprawdźcie patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z blaszki i studzimy. 
Gotową babkę możecie dodatkowo posypać cukrem pudrem.





7 komentarzy:

  1. pysznie wygląda :) uwielbiam takie babki szybkie

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie ja pieke zobaczymy co z tego wyjdzie,bo na zdjeciu wyglada apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha musi być! Robię jutro w wersji bezglutenowej :) Pozdrawiam serdecznie :)
    I zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda wspaniale :)
    Ja nie lubię wizyt u fryzjera, za to jak najbardziej lubię efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj piekłam Twoją babeczkę. Przepyszna i w sumie to został na ten moment mały kawałeczek. Będzie jutro do kawy. Marlena G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się ciesze, że Ci smakowała :-)

      Usuń
  6. Właśnie włożyłam do piekarnika. Lubie duuużo śliwek wiec bedzie prawie pół na pół z ciastem.

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)