niedziela, 13 lipca 2014

Tiropsomo - greckie bułeczki z serem feta



Kolejne pieczywo z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" :-) tym razem niesamowite bułki z serem feta w środku - rewelacyjne w smaku... przepis pochodzi z "Pracowni wypieków" , do której szczerze mówiąc często zaglądam :-) czasem tylko po to żeby poszukać inspiracji, a są one niezwykłe :-) polecam :-) podobnie jak i same  tiropsomo - mnie bardzo posmakowały z pomidorami (i świeżymi i suszonymi) świetne!


SKŁADNIKI


300 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)

5 łyżek ciepłej wody

1 łyżka cukru lub miodu

4 łyżki oliwy

120 ml ciepłego mleka


dodatkowo:

topione masło do smarowania bułeczek

270 g sera feta (rozgniecionego widelcem)

do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody

do posypania: 2 łyżki sezamu (ja posypałam suszonym majerankiem)




Mąkę, sól i suche drożdże mieszamy razem. Jeśli używacie świeżych drożdży rozpuśćcie je w wodzie. Dodajemy cukier lub miód, oliwę, mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do miski lekko posmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 - 2 godziny żeby ciasto wyrosło (moje stało 2 godziny, a rośnie jak szalone). Następnie dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy ser, zlepiamy dokładnie brzegi tworząc długi wałek, a następnie zwijamy go w kształt ślimaka (czynność tę powtarzamy z każdym z czterech kawałków). Każdego ślimaka smarujemy roztopionym masłem, a następnie nakrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem (majerankiem). Pieczemy 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
Studzimy na kratce.




Razem ze mną bułeczki piekły:
Ewelina z Stylowa kuchnia
Monika z Matka Wariatka
Magdalena z Zielenina
Małgosia z Smak Alzacji

8 komentarzy:

  1. widziałam je dziś u Łucji, hmm feta to ser, który zjem ale nie pajam miłością, więc chyba wolałabym wersję z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko u Łucji były, ale i na kilku innych blogach :-) a feta w tej wersji jest jednak godna uwagi :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne :D, dzięki za wspólny czas :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólnie spędzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne bułeczki Ci sie upiekły.
    Dzieki za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne ślimaczki zrobiłaś, dziękuję za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)