Kolejne pieczywo z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" :-) tym razem niesamowite bułki z serem feta w środku - rewelacyjne w smaku... przepis pochodzi z "Pracowni wypieków" , do której szczerze mówiąc często zaglądam :-) czasem tylko po to żeby poszukać inspiracji, a są one niezwykłe :-) polecam :-) podobnie jak i same tiropsomo - mnie bardzo posmakowały z pomidorami (i świeżymi i suszonymi) świetne!
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru lub miodu
4 łyżki oliwy
120 ml ciepłego mleka
dodatkowo:
topione masło do smarowania bułeczek
270 g sera feta (rozgniecionego widelcem)
do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
do posypania: 2 łyżki sezamu (ja posypałam suszonym majerankiem)
Mąkę, sól i suche drożdże mieszamy razem. Jeśli używacie świeżych drożdży rozpuśćcie je w wodzie. Dodajemy cukier lub miód, oliwę, mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do miski lekko posmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 - 2 godziny żeby ciasto wyrosło (moje stało 2 godziny, a rośnie jak szalone). Następnie dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy ser, zlepiamy dokładnie brzegi tworząc długi wałek, a następnie zwijamy go w kształt ślimaka (czynność tę powtarzamy z każdym z czterech kawałków). Każdego ślimaka smarujemy roztopionym masłem, a następnie nakrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem (majerankiem). Pieczemy 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Studzimy na kratce.
Razem ze mną bułeczki piekły:
Kinga z Małe kulinaria
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Marta z Blue Hipopotam
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z Ala piecze i gotuje
Ewelina z Stylowa kuchnia
Agiatis z Moja kulinarna przygoda
Monika z Matka Wariatka
Magdalena z Zielenina
Małgosia z Smak Alzacji
Paulina z Buszująca w kuchni
Edyta z Przy kuchennym stole
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it
Małgorzata z Po prostu Marghe
Ewa z Kobieta Renesansu
Edyta z Przy kuchennym stole
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it
Małgorzata z Po prostu Marghe
Ewa z Kobieta Renesansu
widziałam je dziś u Łucji, hmm feta to ser, który zjem ale nie pajam miłością, więc chyba wolałabym wersję z pomidorami :)
OdpowiedzUsuńNie tylko u Łucji były, ale i na kilku innych blogach :-) a feta w tej wersji jest jednak godna uwagi :-) pozdrawiam :-)
UsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :D, dzięki za wspólny czas :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólnie spędzony czas :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki Ci sie upiekły.
OdpowiedzUsuńDzieki za wspólny czas.
Piękne bułeczki!
OdpowiedzUsuńfajne ślimaczki zrobiłaś, dziękuję za wspólne wypiekanie
OdpowiedzUsuń