środa, 16 lipca 2014

Tarta jagodowo - miętowa na pełnoziarnistym spodzie



No i urlop urlopem, a na razie wyznaczyłam sobie tyle zadań, że głowa mała ;-) do tego jeszcze kończąca się wizyta mojej siostry i jej rodziny i dwa dni minęły nie wiadomo kiedy... ale "coś" z jagodami musi być obowiązkowo w sezonie ;-) no to tym razem będą jagody z miętą - połączenie jak dla mnie eksperymentalne, ale za to jak smakuje...


SKŁADNIKI

Na spód:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru trzcinowego

1 jajko

1 żółtko

100 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru z wanilią


Na wierzch:

700 ml mleka

2 budynie waniliowe (na 500 ml mleka każdy)

50 g masła

4 łyżki cukru trzcinowego

2 żółtka

10 listków świeżej mięty

jagody (dowolna ilość) 


dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy




Obie mąki, cukry i proszek do pieczenia mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki masło i całość rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli będziecie zagniatać długo będzie twarde :-( 
Foremkę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wyklejamy ciastem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z mleka odlewamy jedną szklankę i dokładnie rozrabiamy w niej budynie i żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego wlewamy rozrobione budynie i gotujemy tak jak zwykły budyń - aż pojawią się na powierzchni bąble powietrza. Zestawiamy z palnika, dodajemy drobno posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na lekko przestudzony spód i obsypujemy obficie jagodami. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce. 
Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.




Jagodowe lato Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Słodkie jagodowe lato

5 komentarzy:

  1. Madziu pysznie wyszła Ci ta tarta :-) uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś apetytu z rana.

    OdpowiedzUsuń
  3. tarty - moja miłość i z owocami i na słono
    wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na nadzienie do tarty! Robiłam taką, ale z truskawkami... Ciekawe jak smakuje z jagodami :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)