No i urlop urlopem, a na razie wyznaczyłam sobie tyle zadań, że głowa mała ;-) do tego jeszcze kończąca się wizyta mojej siostry i jej rodziny i dwa dni minęły nie wiadomo kiedy... ale "coś" z jagodami musi być obowiązkowo w sezonie ;-) no to tym razem będą jagody z miętą - połączenie jak dla mnie eksperymentalne, ale za to jak smakuje...
SKŁADNIKI
Na spód:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
1 żółtko
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
Na wierzch:
700 ml mleka
2 budynie waniliowe (na 500 ml mleka każdy)
50 g masła
4 łyżki cukru trzcinowego
2 żółtka
10 listków świeżej mięty
jagody (dowolna ilość)
dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy
Obie mąki, cukry i proszek do pieczenia mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki masło i całość rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli będziecie zagniatać długo będzie twarde :-(
Foremkę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wyklejamy ciastem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z mleka odlewamy jedną szklankę i dokładnie rozrabiamy w niej budynie i żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego wlewamy rozrobione budynie i gotujemy tak jak zwykły budyń - aż pojawią się na powierzchni bąble powietrza. Zestawiamy z palnika, dodajemy drobno posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na lekko przestudzony spód i obsypujemy obficie jagodami. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Madziu pysznie wyszła Ci ta tarta :-) uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńzjadlabym taka:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu z rana.
OdpowiedzUsuńtarty - moja miłość i z owocami i na słono
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
Super pomysł na nadzienie do tarty! Robiłam taką, ale z truskawkami... Ciekawe jak smakuje z jagodami :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)