wtorek, 16 lutego 2016

Szarlotka z płatkami owsianymi



Ha! No to teraz pytanie podstawowe: szarlotka czy bardziej słodka zapiekanka na spodzie z płatkami owsianymi? Sama już nie wiem, która nazwa bardziej adekwatna... w każdym bądź razie ciasto obłędne! Przepyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno... Pasuje jako deser i jako element śniadania, np. z jogurtem naturalnym - świetnie zastąpi tradycyjne musli - nie jest to typowe rozlatujące się kruche ciasto, po upieczeniu bardziej przypomina granolę :-) Wybór należy do Was, ja polecam ze względu na smak i łatwość przygotowania :-)


SKŁADNIKI

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka drobnych płatków owsianych

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka cukru z wanilią

mielony cynamon i kardamon (niewielkie ilości)

100 g masła

1 jajko


Dodatkowo:

3 duże jabłka

2 łyżki cukru trzcinowego

mielony cynamon i kardamon




Mąkę, płatki, cukry, cynamon i kardamon mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, jajko i zagniatamy ciasto (będzie się trochę kruszyło). Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą w cienkie plasterki; mieszamy z cukrem i przyprawami. Tortownicę lub formę do tarty (21 - 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy dno 2/3 ciasta. Na ciasto wykładamy równomierną warstwą jabłka, a na nie rozkruszamy pozostałą część ciasta. Wierzch możecie dodatkowo posypać cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 40 minut. Pod koniec pieczenia możecie dodatkowo włączyć górną grzałkę - wierzch stanie się bardziej chrupiący. 

1 komentarz:

  1. genialny pomysł :) coś w sam raz dla mnie :) zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)