Tegoroczne Walentynki zaczęłam 4 tygodnie temu... tak sobie myślę... bo chyba najpiękniejszą walentynkę dostałam właśnie wtedy kiedy urodziła się moja druga córka :-) I w ogóle to po raz kolejny stwierdzam, że moją największą siłą jest moja rodzina... dlatego nie wyobrażam sobie, żeby ten dzień był jakiś wyjątkowy, inny niż pozostałe... Dla mnie wszystkie spędzone z rodziną są wyjątkowe i niepowtarzalne :-) No może wyjątkowości dzisiejszemu dniu nadają herbatniki w kształcie serc jakie zrobiłam ze starszą córcią :-) Przy okazji przetestowałam cukier do polew Diamant, jaki niedawno dostałam od firmy :-) Herbatniki wyszły obłędnie waniliowe, pachnące, kruche, pyszne... upieczcie koniecznie...
SKŁADNIKI
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany 18%
Lukier:
6 łyżek cukru do polew Diamant (możecie zastąpić zwykłym cukrem pudrem)
2 łyżki zimnej wody
1 laska wanilii
Obie mąki, cukry i proszek mieszamy razem. Dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach i rozcieramy w dłoniach, aż powstaną małe grudki (jak kruszonka). Następnie dodajemy jajko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 - 5 mm i wycinamy ciastka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 minut.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, wkładamy je do miseczki razem z cukrem i wodą; dokładnie mieszamy. Przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka.
urocze serduszka :)
OdpowiedzUsuń