piątek, 26 lutego 2016

Szynka pieczona (wersja II)



Skoro za miesiąc święta, to postanowiłam, że w tym roku już wcześniej przygotuję kilka przepisów na nie. A z Wielkanocą szynka kojarzy mi się jakoś szczególnie :-) No to szynka... przepyszna... 


SKŁADNIKI

ok. 1,2 kg szynki

2 łyżki soli peklowej

1/2 łyżki czosnku granulowanego

1/2 łyżki suszonego majeranku

1/4 łyżki mielonego pieprzu




Mięso myjemy i osuszamy, a następnie związujemy sznurkiem lub umieszczamy w siatce masarskiej. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi szynkę. Następnie wkładamy ją do miski, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 80 minut (w myśl zasady 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa). Upieczoną szynkę zostawiamy w rękawie w uchylonym piekarniku aż wystygnie.  


1 komentarz:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)