czwartek, 7 lipca 2016

Bruschetta z awokado



Klasyczna bruschetta to zapiekanka na pieczywie z oliwą i pomidorami, najczęściej z dodatkiem bazylii. I tu pojawia się pewien problem jeśli chodzi o mnie, bo ani nie jestem miłośniczką bazylii, ani pomidorów na ciepło :-( Ale ogólna koncepcja dania bardzo mi się podoba :-) Dlatego też wymyśliłam sobie taką trochę inną bruschettę bez bazylii, a ponad to oliwę zastąpiłam awokado, bo też mi lepiej smakuje ;-) I ostatecznie na talerzu lądują pyszności, nawet jeśli pomidor jest zimny... ;-) Spróbujcie :-) 


SKŁADNIKI

2 - 3 bułki (najlepiej ciabatta) 

1 dojrzałe awokado

2 duże pomidory

szczypiorek

1 - 2 ząbki czosnku

sól, pieprz




Bułki kroimy na połówki i nacieramy je przeciętymi ząbkami czosnku, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją grill) na ok. 3 minuty (żeby brzegi stały się lekko chrupiące). Pomidory kroimy w drobną kostkę i mieszamy z solą i pieprzem, awokado obieramy i rozgniatamy w miseczce widelcem. Ciepłe bułki smarujemy awokado, układamy na nich porcje pomidorów i posypujemy szczypiorkiem. 





1 komentarz:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)