środa, 22 maja 2013

Szybkie ciasto z rabarbarem




Mamy gości - przyjechała moja siostra z rodziną. Pojawiają się raz na rok, są zwykle ok. tygodnia i jadą... W prawdzie nocują u mojego taty, ale zamieszanie rozciąga się na całą rodzinę ;-) Szkoda, że przyjeżdża tak rzadko... jest w tym moim życiu, a jakby jej nie było... i już przestałam się łudzić, że kiedyś tu wróci na zawsze... 
A tymczasem odwiedziłam dziś pewną szkołę i oniemiałam... jeszcze jestem pod wrażeniem aranżacji szkolnego podwórka... ogromne trawniki z krótką trawką, wspaniale kwitnące na różowo drzewa, szerokie chodniki... jeszcze nie widziałam tak malowniczego otoczenia szkoły, a trochę ich widziałam... sama przyjemność uczyć się w takim otoczeniu :-)
A dla Was rabarbar - mój ulubiony o tej porze roku :-) a przepis znalazłam oczywiście w notatniku babci, tylko że babcia robiła go z jabłkami, a ja wykorzystuję każde owoce, które są w stanie puścić sok ;-) 

SKŁADNIKI

1 kg rabarbaru

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

3 jajka

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody




Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy i zasypujemy cukrem, a następnie dokładnie mieszamy i odstawiany na ok. 40 minut żeby owoce puściły sok. Jajka roztrzepujemy i delikatnie mieszamy z olejem. Mąkę łączymy z soda i proszkiem. Suche i mokre składniki dodajemy do owoców (które oczywiście puściły sok) i wszystko mieszamy razem łyżką. Wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy w termoobiegu przez 40 minut. Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.     



7 komentarzy:

  1. mniam!:) u mnie też ostatnio ciacho rabarbarowe było:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    domowe, pyszne!
    pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... pycha wyszło :D ja dodałam jeszcze płatki migdałów i troszkę cynamonu. I piekłam trochę krócej bo już około 30 min ciacho było brązowe z wierzchu, ale to pewnie kwestia piekarnika. Bardzo proste a za razem pyszne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jesteś zadowolona z ciasta :-) faktycznie czas pieczenia zależy od piekarnika; spodobał mi się pomysł z cynamonem :-)

      Usuń
  4. Ciasto jest super, uwielbiam szybkie wypieki - przepis podałam już dalej :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i polecam się na przyszłość :-) pozdrawiam :-)

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)