poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Sos słodko - kwaśny (na zimę)



W prawdzie to jeszcze nie szczyt sezonu paprykowego, ale na wszelkie cukinie i kabaczki czas już najwyższy :-) Do tego sosu papryki idzie niewielka ilość, ale odgrywa ogromną rolę - daje niesamowity aromat... Kiedy w zimę otwierałam słoiczki zawsze miałam skojarzenia związane z latem, wczesną jesienią, leniwym i nieśmiałym słońcem... I dzięki Bogu, że cała moja rodzina polubiła ten sos (z córcią na czele), bo już zrobiła jego pierwszą partię na ten rok, a w planie mam jeszcze jedno podejście :-) Przepis mam od koleżanki z pracy - podzieliła się nim w tamtym roku i z tego co wiem większość koleżanek sos robiła i podziela mój entuzjazm co do niego ;-) Zmniejszyłam ilość cukru - wg przepisu sos był bardziej słodki niż kwaśny (była tam mowa o 1 kg cukru!). Inne wykonawczynie też zmniejszyły, ale zaproponowana przeze mnie ilość jest optymalna :-) Sos boski! Zimą wystarczy podgrzać, ewentualnie dodać mięso lub kawałki ryby... Polecam :-)


SKŁADNIKI

3 kg kabaczka (tyle ma zostać po usunięciu pestek; to jest 2 - 3 duże sztuki) 

1 kg cebuli

1 kg papryki

0,5 kg cukru

1,5 szklanki octu

3 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 200 g każdy)

1,5 łyżki soli

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżka curry

pieprz, sól i bazylia do smaku




Kabaczki obieramy i usuwamy pestki, cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i wszystko kroimy w kostkę. Następnie zasypujemy solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączamy z wydzielonego soku. Ocet zagotowujemy z cukrem i studzimy - dodajemy do warzyw i gotujemy razem 30 minut. Dodajemy koncentrat i pozostałe przyprawy i gotujemy jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygnie.

Mnie najbardziej smakuje z ryżem i filetem z kurczaka, świetnie też komponuje się z plackami ziemniaczanymi.   


Zapasy na zimę - I edycja 2013

3 komentarze:

  1. świetny ten sos!:) i domowe bez żadnej chemii:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tą ilością kurkumy sos jest niejadalny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha będę niegrzeczna może, ale KOCHAM TAKICH HEJTERÓW!!! nie dość, że brak odwagi żeby się podpisać, to jeszcze nie wiem co komentuje, bo w tym przepisie NIE MA KURKUMY...

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)