środa, 28 sierpnia 2013

Gofry z cukinii



Lato bez gofrów? Niedopuszczalne! Tylko, że w tym roku wakacje spędzałam w domu, więc i o tradycyjne gofry trudno :-( Nie będę ukrywać, że najbardziej zawsze smakują mi te nadmorskie :-) tylko nie wiem czy to kwestia samych gofrów, czy całej tej oprawy - morze, piasek, daleko od domu ;-) Jakby nie patrzeć, gofry to nieodzowny element wakacji :-) Szukając pomysłu na szybką i zdrową kolację natrafiłam na jedną z wielu znajdujących się w domu cukinii :-) no i problem, bo cukinia w cieście była nie dalej jak wczoraj, a placki też już smażyłam w tym tygodniu... i nagle spojrzałam na zdjęcie z zeszłorocznych wakacji: to jest to! Chwilę później piekły się gofry :-) Kiedyś robiłam takie z jabłkami, były boskie, ale te z cukinią... bajeczne :-) delikatne, puszyste, jedyne w swoim rodzaju... Polecam Wam zarówno na kolację, podwieczorek jak i śniadanie :-)


SKŁADNIKI

1 szklanka utartej cukinii (na dużych oczkach)

2 łyżki cukru trzcinowego

1 jajko

3 łyżki oleju (ja użyłam z prażonych orzechów włoskich)

3 łyżki otrąb żytnich prażonych (mogą być zwykłe)

3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem




Cukinię, olej i jajko umieszczamy w misce lub dzbanku i mieszamy łyżką, a następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich. Pieczemy w gofrownicy przez 6 minut. I gotowe - delikatne i pyszne :-) i szybkie :-)



3 komentarze:

  1. czaję się również na te cukiniowe gofry, ciekawią mnie bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowite :) jako wielbicielka cukinii muszę koniecznie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł!:) szkoda, że nie mam gofrownicy:(
    a mi też najbardziej smakują te nad morzem:)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)