Marchewka na gęsto to kolejny z moich smaków dzieciństwa :-) Babcia robiła ją dla nas w ogromnej ilości - pachnącą, soczystą... Uwielbiam ją do dziś dnia, podobnie jak moja rodzina :-) Zaczyna się jesień więc u nas coraz częściej pojawiać się będzie marchewka. Wam też polecam :-)
SKŁADNIKI
750 g marchewki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 szklanka wody
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier i gotujemy pod przykryciem aż marchewka zmięknie. Pamiętajcie o mieszaniu marchewki w czasie gotowania (i to częstym mieszaniu) ponieważ w przeciwnym razie na 100% się przypali :-(
Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z gazu i odstawiamy na 2 - 3 minuty, a następnie dolewamy zimne mleko i dokładnie mieszamy aż powstanie gęsta jednolita masa. Przekładamy ją do marchewki i dokładnie rozprowadzamy, a następnie mieszamy do czasu aż całość zgęstnieje. Gotową marchewkę podajemy do mięsa, ziemniaków, kaszy i do czego tylko Wam zasmakuje :-)
wygląda smacznie, mój łasuch lubi marchewkę , zrobię mu taką zobaczymy czy mu zasmakuje:)
OdpowiedzUsuńmoja córcia marchewkę lubi tylko w takiej postaci :-)
Usuńuwielbiam, ale nie wyobrażam sobie jej bez groszku:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie już trwa:)
Też czasem dodaję groszek, ale tym razem jest bez ;-)
Usuńgłosowałam już :-)
świetna :) dziękuję za przypomnienie, sama nigdy nie robiłam, ale nadrobię :D
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam takiej marchewki, a jako dziecko również ją uwielbiałam. Muszę powrócić do tego smaku :))
OdpowiedzUsuń