sobota, 8 lutego 2014

Deser z persymoną



Fryzjer, zakupy, pogaduchy w babskim gronie :-) Wiosna nieśmiało daje znać o sobie :-) Czego chcieć więcej, by poczuć moc? Chociaż ostatnio jest jeszcze coś... ale o tym innym razem... dziś skupiam się na deserze jaki zrobiłam moim babom ;-) Z owocami persymony "zapoznałam" się całkiem niedawno i muszę przyznać, że bardzo mi przypadły do gustu :-) Pochodzą z Chin, obecnie rosną w Chinach, Japonii, Brazylii, Korei i innych ciepłych krajach środkowej Azji; w języku greckim ich nazwa oznacza pokarm bogów i faktycznie są boskie... 


SKŁADNIKI

180 g ciastek cynamonowych lub korzennych

400 ml śmietanki 30 %

2 owoce persymony

cynamon lub starta czekolada


Ciastka bardzo drobno kruszymy, śmietankę ubijamy na sztywno, owoce obieramy i kroimy w kostkę. Następnie układamy warstwami: ciastka, bita śmietana, owoce i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić bita śmietana - posypujemy ją cynamonem lub czekoladą. 

6 komentarzy:

  1. korzenne smaki i persymona - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie:) a persymony nigdy nie próbowałam...cóż to za owoc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepyszny :-) tzn. mnie smakuje bardzo :-) w sklepach częściej występuje pod nazwą kaki

      Usuń
  3. Mniam, wyjątkowo apetyczny deserek :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)