sobota, 8 lutego 2014

Domowy sos czosnkowy



To chyba najprostszy i najkrótszy przepis jaki tu kiedykolwiek publikowałam :-) Ale sos swoje robi - idealnie sprawdza się do pizzy czy kapusty pekińskiej (pokrojoną polewamy sosem, mieszamy i gotowe). Robi się go dosłownie chwilę :-) Jedyne o czym musicie pamiętać to to, że im bardziej gęsty jogurt, tym bardziej gęsty sos, a czosnek ma być polski :-)


SKŁADNIKI

3 - 4 ząbki czosnku

1 mały kubek jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

ewentualnie sól i pieprz (jeśli majonez, którego używacie jest łagodny)


Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami - gotowe :-) 


P.S.
O tym dlaczego czosnek ma być polski czyli o różnicach między czosnkiem polskim i chińskim przeczytacie tutaj (KLIK)

2 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)