wtorek, 29 kwietnia 2014

Schab pieczony w majeranku



No i za chwilę weekend majowy... kojarzy mi się z grillem (mam wrażenie, że nie tylko mnie), z resztą jeśli tylko będzie pogoda, to plany też już mam... ale ponieważ nie samym grillem podczas majówki człowiek żyje, to proponuję Wam bardzo prosty przepis na pieczony schab. Przygotowany w ten sposób jest kruchy, soczysty i niezwykle delikatny... spróbujcie, z pewnością przypadnie Wam do gustu :-)  


SKŁADNIKI

ok. 1,5 kg schabu bez kości

2 łyżki soli

1 torebka suszonego majeranku




Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy z każdej strony solą, a następnie bardzo dokładnie majerankiem. Wkładamy do miski (lub innego naczynia), przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, szczelnie zawiązujemy i całość umieszczamy na blasze (takiej, która jest w każdym piekarniku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Następnie wyjmujemy całość i pozostawiamy mięso w rękawie aż wystygnie. 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy ten schab, do kanapki idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne mięsko!:) takie wędliny są o wiele lepsze:)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)