czwartek, 8 maja 2014

Filet z kurczaka w marynacie musztardowo - miodowej



Zimno, pada... i tak co chwilę... w ogóle nie czuję tej wiosny - że to maj, że już prawie połowa roku... a dziś w pracy zerknęłam w kalendarz - uuuu.... i tyle tytułem komentarza. Ale za to jest w tym wszystkim coś pozytywnego: im bardziej wypełnię zajęciami każdą godzinę, tym szybciej będą wakacje :-) Podoba się Wam takie tłumaczenie? Takie pozytywne ujęcie rzeczywistości, która nie zawsze jawi się optymistycznie? Ale póki wakacje, to wcześniej jeszcze kilka weekendów przed nami :-) Gdyby przypadkiem majowa pogoda zechciała zaprezentować się jak należy i bylibyście zmuszeni rozpalić grille, proponuję Wam sięgnąć po filety z poniższego przepisu :-) Rewelacja...


SKŁADNIKI

ok. 1 kg fileta z kurczaka


Marynata:

4 łyżki płynnego miodu

6 łyżek musztardy francuskiej (bo akurat ta fajnie wygląda ;-) )

1 płaska łyżka soli

1 łyżka suszonego majeranku

pieprz




Fileta myjemy i oczyszczamy z wszelkich niedoskonałości, a następnie kroimy na mniejsze części (jeśli kawałki są grube możecie je lekko rozbić). Składniki marynaty łączymy razem, dodajemy do mięsa (umieszczonego w salaterce lub garnku) i dokładnie nacieramy każdy kawałek. Całość przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ponieważ to drobiowy filet z powodzeniem wystarczą trzy  - cztery godziny. Kawałki mięsa układamy na aluminiowych tackach i grillujemy po obu stronach do miękkości  polewając w trakcie pozostałą marynatą (trwa to naprawdę niedługo porównując do innych mięs, które grillujemy). Pyszne...  
Grillowanie 2014

1 komentarz:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)