Jakiś czas temu, za pośrednictwem "Samków z Polski" proponowałam różne marynaty do mięs przygotowywanych na grillu. A potem czekałam, aż uda mi się zrobić odpowiednie zdjęcie, żebym mogła podzielić się tymi przepisami i z Wami :-) no i ostatnio, w przerwie między kolejnymi deszczowymi dniami, udało mi się takie zdjęcie zrobić :-) może nie jest ono jeszcze tak idealne jakbym chciała, ale jest robione na dość ciemnym grillu, za to oddaje właściwy klimat :-) Mam nadzieję, że marynaty przypadną Wam do gustu :-)
SKŁADNIKI
(na 1 kg mięsa)
Z czerwonym winem:
3 szklanki czerwonego wytrawnego
wina
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
2 – 3 cebule
2 liście pora
10 suszonych owoców jałowca
10 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżka soli (najlepiej pół na pół z
solą peklową)
Z ciemnym piwem
1 butelka ciemnego piwa
½ szklanki pikantnego ketchupu
3 łyżki płynnego miodu
2 – 3 cebule
1 płaska łyżka słodkiej mielonej
papryki
1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej
papryki
1 łyżka soli (najlepiej pół na pół z
solą peklową)
1 łyżeczka ziaren pieprzu
Z sokiem jabłkowym
½ l soku jabłkowego
½ szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki miodu
2 kawałki kory cynamonu
6 ziaren kardamonu
2 – 3 gwiazdki anyżu
5 goździków
Z czerwonym winem: Marchewką,
pietruszkę i cebule kroimy w plastry, pora rwiemy na mniejsze kawałki. Kawałki
umytego i osuszonego mięsa przekładamy warzywami i przyprawami. Całość zalewamy
winem, dociskamy od góry i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Ta marynata jest idealna do karkówki
(kawałki mięsa trzeba rozbić, by nie były zbyt grube) lub żeberek.
Z ciemnym piwem: Cebule
kroimy w plastry. Pozostałe składniki mieszamy razem. Kawałki umytego i
osuszonego mięsa przekładamy cebulą, a następnie całość zalewamy przygotowaną
mieszanką. Dociskamy od góry i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ta marynata jest idealna do karkówki
lub żeberek (marynujemy minimum 12 godzin), ale świetnie też sprawdza się w
przypadku skrzydełek z kurczaka (wtedy marynujemy krócej).
Z sokiem jabłkowym: Sok, miód i
oliwę mieszamy razem. Kawałki umytego i osuszonego mięsa przekładamy
przyprawami i zalewamy przygotowaną mieszanką. Wstawiamy na kilka godzin do
lodówki.
Taka słodka marynata idealnie nadaję
się do mięsa drobiowego.
Solimy dopiero na talerzu.
Pamiętajcie, by w trakcie
grillowania mięso polewać co jakiś czas pozostałą marynatą.
Bardzo przydatny wpis :)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis, chętnie wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńTo pierwsze przygotowywalam, ale bez wina, tylko z oliwa i mieso bylo soczyste. dobry, prosty przepis, spokojnie mozna zostawic na noc w marynacie. pa!
OdpowiedzUsuń