sobota, 7 czerwca 2014

Marynaty do grillowanego mięsa



Jakiś czas temu, za pośrednictwem "Samków z Polski" proponowałam różne marynaty do mięs przygotowywanych na grillu. A potem czekałam, aż uda mi się zrobić odpowiednie zdjęcie, żebym mogła podzielić się tymi przepisami i z Wami :-) no i ostatnio, w przerwie między kolejnymi deszczowymi dniami, udało mi się takie zdjęcie zrobić :-) może nie jest ono jeszcze tak idealne jakbym chciała, ale jest robione na dość ciemnym grillu, za to oddaje właściwy klimat :-) Mam nadzieję, że marynaty przypadną Wam do gustu :-)


SKŁADNIKI
(na 1 kg mięsa)

Z czerwonym winem:

3 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 duża marchewka

1 duża pietruszka

2 – 3 cebule

2 liście pora

10 suszonych owoców jałowca

10 listków laurowych

10 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka ziaren pieprzu

1 łyżka soli (najlepiej pół na pół z solą peklową)


Z ciemnym piwem

1 butelka ciemnego piwa

½ szklanki pikantnego ketchupu

3 łyżki płynnego miodu

2 – 3 cebule

1 płaska łyżka słodkiej mielonej papryki

1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki

1 łyżka soli (najlepiej pół na pół z solą peklową)

1 łyżeczka ziaren pieprzu


Z sokiem jabłkowym

½ l soku jabłkowego

½ szklanki oliwy z oliwek

4 łyżki miodu

2 kawałki kory cynamonu

6 ziaren kardamonu

2 – 3 gwiazdki anyżu

5 goździków




Z czerwonym winem: Marchewką, pietruszkę i cebule kroimy w plastry, pora rwiemy na mniejsze kawałki. Kawałki umytego i osuszonego mięsa przekładamy warzywami i przyprawami. Całość zalewamy winem, dociskamy od góry i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Ta marynata jest idealna do karkówki (kawałki mięsa trzeba rozbić, by nie były zbyt grube) lub żeberek.

Z ciemnym piwem: Cebule kroimy w plastry. Pozostałe składniki mieszamy razem. Kawałki umytego i osuszonego mięsa przekładamy cebulą, a następnie całość zalewamy przygotowaną mieszanką. Dociskamy od góry i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ta marynata jest idealna do karkówki lub żeberek (marynujemy minimum 12 godzin), ale świetnie też sprawdza się w przypadku skrzydełek z kurczaka (wtedy marynujemy krócej).

Z sokiem jabłkowym: Sok, miód i oliwę mieszamy razem. Kawałki umytego i osuszonego mięsa przekładamy przyprawami i zalewamy przygotowaną mieszanką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Taka słodka marynata idealnie nadaję się do mięsa drobiowego.
Solimy dopiero na talerzu.


Pamiętajcie, by w trakcie grillowania mięso polewać co jakiś czas pozostałą marynatą.



Grillowanie 2014

3 komentarze:

  1. Ciekawy wpis, chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To pierwsze przygotowywalam, ale bez wina, tylko z oliwa i mieso bylo soczyste. dobry, prosty przepis, spokojnie mozna zostawic na noc w marynacie. pa!

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)