piątek, 13 czerwca 2014

Serowe ciasto drożdżowe z truskawkami



O tym, że niektóre dania robię całkiem spontanicznie i bez planu, to już wiecie - przynajmniej mam taką nadzieję ;-) Więc tym razem właśnie tak było - dam co mam i zobaczymy co wyjdzie :-) I wyszło... mmm... jak jeździłam w dzieciństwie na kolonie, to często dawali tam na podwieczorek drożdżowe ciasto z truskawkami i było niesamowite chociaż z przywożone z piekarni. I wiecie co? Właśnie odtworzyłam ten smak :-) Ciasto jest puszyste, lekko wilgotne, obłędnie truskawkowe i ta ilość kruszonki... Do kawy, kakao, herbaty... jak tylko chcecie... 


SKŁADNIKI

ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

125 g margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

250 g sera białego

1 opakowanie drożdży instant

3 jajka

1 duże opakowanie cukru wanilinowego

truskawki (30 sztuk)


kruszonka:

3 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 duże opakowanie cukru wanilinowego

50 g masła




Mąkę, oba cukry i drożdże mieszamy razem w dużej misce. Dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę i całość rozcieramy w dłoniach. Następnie dodajemy pokruszony ser i znów rozcieramy. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy do chwili, aż będzie z łatwościa odchodziło od dłoni. Odstawiamy na 15 - 20 minut - ciasto nie wyrośnie w tym czasie, jedynie "ruszy", ale to w zupełności wystarczy. 
Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki.
Cukry i mąkę na kruszonkę mieszamy razem i dodajemy kawałeczki masła. Rozcieramy razem aż powstanie mnóstwo okruszków.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy ciastem dno, delikatnie wyciągając ciasto na boki foremki. Układamy truskawki i zasypujemy całość kruszonką (jest jej naprawdę dużo). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. 

3 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)