niedziela, 29 czerwca 2014

Krakersy z bazylia i tymiankiem



Dziś kolejne "Wypiekanie na śniadanie" :-) Tym razem do piekarnika wjechały krakersy, na które przepis pochodzi z bloga KUCHARNIA by Anna Maria. Polecam! Po pierwsze dlatego, że robi się jej niezwykle szybko, po drugie są niesamowicie pyszne - kruche, delikatne... a po trzecie to faktycznie pasują na śniadanie :-) autorka poleca z twarożkiem lub suszonymi pomidorami. Ja testowałam je z serkiem własnej roboty :-) rewelacja... :-)


SKŁADNIKI

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

3 łyżki schłodzonego masła

1 szklanka śmietany 30%

1/4 szklanki liści bazylii siekanych

3 łyżki listków tymianku


dodatkowo:

sól morska do posypania

30 liści bazylii do obłożenia

kilka gałązek tymianku do obłożenia

1 szt białka do posmarowania





Składniki ciasta zagniatamy razem na gładkie,jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy na stolnice posypaną mąką i cienko rozwałkowujemy. Przecinamy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem dopieczenia. Każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy solą, ozdabiamy listkami bazylii (trzeba je lekko przycisnąć) lub/i gałązkami tymianku.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut. 





Razem ze mną piekły:
Dorota z Moje Małe Czarowanie 
Jagoda z Magia w kuchni
Ewelina ze Stylowa Kuchnia
Małgosia ze Smak Alzacji

6 komentarzy:

  1. Jakie sliczne Ci wyszły, dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajniutkie, dziękuję za wspólne pieczenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i pyszne :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie, żałuję że nie miałam czasu ich upiec! Muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie udało mi się z Wami piec. Ale upiekę innym razem bo wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)