niedziela, 29 czerwca 2014
Krakersy z bazylia i tymiankiem
Dziś kolejne "Wypiekanie na śniadanie" :-) Tym razem do piekarnika wjechały krakersy, na które przepis pochodzi z bloga KUCHARNIA by Anna Maria. Polecam! Po pierwsze dlatego, że robi się jej niezwykle szybko, po drugie są niesamowicie pyszne - kruche, delikatne... a po trzecie to faktycznie pasują na śniadanie :-) autorka poleca z twarożkiem lub suszonymi pomidorami. Ja testowałam je z serkiem własnej roboty :-) rewelacja... :-)
SKŁADNIKI
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
3 łyżki schłodzonego masła
1 szklanka śmietany 30%
1/4 szklanki liści bazylii siekanych
3 łyżki listków tymianku
dodatkowo:
sól morska do posypania
30 liści bazylii do obłożenia
kilka gałązek tymianku do obłożenia
1 szt białka do posmarowania
Składniki ciasta zagniatamy razem na gładkie,jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy na stolnice posypaną mąką i cienko rozwałkowujemy. Przecinamy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem dopieczenia. Każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy solą, ozdabiamy listkami bazylii (trzeba je lekko przycisnąć) lub/i gałązkami tymianku.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut.
Razem ze mną piekły:
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Jagoda z Magia w kuchni
Ewelina ze Stylowa Kuchnia
Małgosia ze Smak Alzacji
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie sliczne Ci wyszły, dziękuję za wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńAle fajniutkie, dziękuję za wspólne pieczenie ;-)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńświetne małe chrupacze :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, żałuję że nie miałam czasu ich upiec! Muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńNie udało mi się z Wami piec. Ale upiekę innym razem bo wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuń