piątek, 25 lipca 2014

Filet z kurczaka w musztardowej panierce



Całe przedpołudnie spędziłam wisząc na telefonie i przeszukując kolejne oferty nadmorskich kwater. O ile na jedna rodzinę można znaleźć wszędzie, o tyle na dwie w tym samym miejscu już jest problem. Tym bardziej, że jedziemy za dwa tygodnie! Ale znalazłam :-) i mam nadzieję, że ten wyjazd będzie udany i to jak żaden inny :-) Moja córcia już zaczęła szykować zabawki i może jest to całkiem dobry pomysł, przynajmniej nie odkłada wszystkiego na ostatnią chwilę, tak jak rodzice ;-) 
A skoro przed południem nie miałam czasu na nic, to obiad musiał być dziś bardzo szybki :-) Postanowiłam nieco wyostrzyć smak tradycyjnych filetów w panierce i wiecie co? BOMBA!!!


SKŁADNIKI

1 podwójny filet z kurczaka

1/2 szklanki mleka

2 czubate łyżki ostrej musztardy

przyprawa kebab-gyros lub taka do grilla

sól  

mąka i bułka tarta do obtaczania




Fileta myjemy, oczyszczamy i dzielimy na cztery części, a następnie każdą rozbijamy, by były cieńsze. Każdy kawałek dokładnie nacieramy solą i przyprawą (jeśli chcecie możecie dodać też pieprz, ale jeśli macie bardzo ostrą musztardę, to jest to zbyteczne). Mleko roztrzepujemy z musztardą. Mięso obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w mieszance musztardy i mleka (powinna być dość gęsta) i kolejno obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach. 
Takie wyostrzone filety smakują rewelacyjnie :-) i pamiętajcie o jakiejś surówce niwelującej ostrość ;-) 

3 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)