wtorek, 14 czerwca 2016

Chleb orkiszowy (bez wyrastania)



Wieczorny deficyt chleba wymusił na mnie ostatnio konieczność stworzenia własnego bochenka :-) nawet się z tego ucieszyłam, bo lubię jak pachnie w domu chlebem, nawet tym na drożdżach :-) W prawdzie wieczorem już nie zdążyliśmy go zjeść, ale rano kanapki smakowały wyśmienicie :-) Polecam Wam ten chlebek, bo naprawdę wymaga niewiele pracy, a jest przepyszny :-)


SKŁADNIKI

1,5 szklanki mąki orkiszowej do wypieku chleba

1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej

2 szklanki ciepłej wody

30 g świeżych drożdży

4 łyżki oleju

1,5 łyżeczki soli

czarny sezam do posypania




Obie mąki i sól mieszamy razem. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę i olej, a następnie dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (u  mnie keksówka 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni na 20 minut (w tym czasie chleb pięknie wyrośnie), a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut. Wyłączamy piekarnik i w uchylonym zostawiamy chleb przez 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)