Lato to ten piękny okres w roku, kiedy wszystko w kuchni jest takie kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej...
SKŁADNIKI
1/4 młodej kapusty
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
3 młode buraczki
kawałek selera
2 cebulki ze szczypiorem
sól, pieprz, vegeta
1 listek laurowy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka śmietany
woda lub dowolny bulion
dodatkowo: śmietana i koperek do ozdobienia
Kapustę cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy ocet (dla ładniejszego koloru), doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę nalewamy do miseczek lub talerzy, podajemy ozdobioną kleksem śmietany i koperkiem.
wspaniała propozycja :) lubię dodatki buraka do wielu dań :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń