piątek, 10 czerwca 2016

Zupa jarzynowa z buraczkami



Lato to ten piękny okres w roku, kiedy wszystko w kuchni jest takie kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej... 


SKŁADNIKI

1/4 młodej kapusty

3 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

3 młode buraczki 

kawałek selera

2 cebulki ze szczypiorem

sól, pieprz, vegeta

1 listek laurowy

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżka śmietany

woda lub dowolny bulion


dodatkowo: śmietana i koperek do ozdobienia 




Kapustę cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy ocet (dla ładniejszego koloru), doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę nalewamy do miseczek lub talerzy, podajemy ozdobioną kleksem śmietany i koperkiem.

2 komentarze:

  1. wspaniała propozycja :) lubię dodatki buraka do wielu dań :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)