niedziela, 5 czerwca 2016

Wiosenny kapuśniak



Dziś mam dla Was kapuśniak :-) trochę inny, bo bez kiełbasy i wędzonki, za to z kurczakiem. Bez smażonej cebuli, pomidorów, a z wyrazistą zieloną cebulką, koperkiem... Jak na kapuśniak, to ten jest naprawdę bardzo lekki... dlatego właśnie wiosenny :-) no i obowiązkowo z młodej kapusty :-) Smacznego...


SKŁADNIKI

1/4 główki młodej kapusty

ok. 250 g fileta z kurczaka

1 duża marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

4 ziemniaki

2 cebulki ze szczypiorem

koperek

2 listki laurowe

2 - 3 ziela angielskie

sól, pieprz, vegeta

ok. 2 l wody




Fileta kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy ziele i listek i zagotowujemy. Warzywa obieramy. Kapustę cienko szatkujemy, marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej, ziemniaki kroimy w kostkę, cebulkę ze szczypiorem i koperek drobno siekamy. Gdy mięso zacznie wrzeć przykręcamy palnik, a do garnka dodajemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę, mieszamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy vegetę i cebulkę ze szczypiorem, gotujemy jeszcze przez kilka minut, a następnie wyłączamy i dodajemy koperek. Gotową zupę odstawiamy na kilka chwil żeby się jeszcze "przegryzła" i dopiero nalewamy na talerze. 



1 komentarz:

  1. i kolejna pyszna propozycja z młodej kapuchy, którą tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)