A u mnie znowu makaronowa propozycja :-) i mimo że podsmażane mięso i śmietana, to danie lekkie, idealne na panujące obecnie upały. Moje dziecko poprosiło o dokładkę, a - uwierzcie - nie jest to częsty przypadek ;-) Zachęcam Was więc do skorzystania z mojej propozycji :-)
SKŁADNIKI
ok. 500 g fileta z kurczaka
100 - 120 g świeżego szpinaku
200 g śmietany 30 %
2 łyżki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok. 300 g makaronu
Fileta kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, listki szpinaku odrywamy od ogonków i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, czosnek, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy żeby połączył się z tłuszczem i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem.
Takie śmietanowe sosy ze szpinakiem to coś zdecydowanie dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńSuper makaron, danie obiadowe idealne. Uwielbiam szpinak z kurczakiem.
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń