czwartek, 2 czerwca 2016

Rabarbar zapiekany pod koglem moglem



Dawno już chodził za mną ten deser. Wprost uwielbiam taki ciepły rabarbar z cynamonem, delikatnie posłodzony... poezja... no i sobie zrobiłam :-) i powiem Wam, że szczerze polecam :-) prawdziwa rozkosz dla podniebienia... mmm... tylko pamiętajcie żeby jeść ciepły, koniecznie!


SKŁADNIKI

ok. 0,5 kg rabarbaru

6 łyżek cukru

6 łyżek granoli cynamonowej (lub innej)

3 żółtka

cynamon




Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki długości ok. 1 cm, zasypujemy połową cukru i cynamonem, a następnie odstawiamy na 15 - 20 minut. Żółtka miksujemy z drugą częścią cukru na puszysty kogel mogel. Dno foremki do zapiekanek (21 - 23 cm) wysypujemy równomiernie granolą, na nią wykładamy rabarbar z sokiem, który się wytworzył i zalewamy to koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (UWAGA! Rabarbar kipi, więc podstawcie na dno coś, do czego będzie mógł ewentualnie kapać) - termoobieg + dolna grzałka. Deser najlepiej smakuje ciepły, posypany cukrem pudrem lub startymi bezami. 




2 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)