Moje dziecko zasiadło dziś na balkonie z wielkim notesem i piórnikiem pełnym kredek i zaczęło sporządzać listę potraw na grilla. Prostsze słowa zapisywała, trudniejsze rysowała - kiełbasa, kaszanka, boczek, karkówka...
- Mamo!!! co jeszcze można grillować?
- Cukinię, paprykę, pokrojoną kukurydzę...
- Nie, nie, co jeszcze z mięsa można grillować... bo wiesz, ja z tatą to nie mamy smaków na warzywa...
No i tak sobie myślę, że biedni oni chyba kiedy muszą jeść według moich smaków... tzn. dużo warzyw, ziarna, kasze... Ale nie skarżą się, więc chyba źle nie jest... Np. makaron z dzisiejszego przepisu bardzo lubią :-) Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu :-)
SKŁADNIKI
ok. 300 g makaronu (kokardki, świderki, rurki, kolanka... jaki tylko lubicie)
2 puszki tuńczyka w oleju (w kawałkach, nie sałatkowego)
1 mała cukinia
200 g śmietany 30%
100 g startej mozzarelli
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka grubego szczypioru
2 ząbki czosnku
sól ziołowa, pieprz
starty grana padano
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę i szczypior drobno siekamy. Lekko odsączonego tuńczyka wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy cukinię, dokładnie mieszamy, a kiedy zacznie mięknąć (a nastąpi to bardzo szybko), dolewamy śmietana oraz dodajemy sól i pieprz (nie żałujcie przypraw). Gdy śmietana zacznie się gotować wyłączamy palnik, dodajemy natkę i szczypior i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ugotowany makaron i mozzarellę i szybko, ale dokładnie mieszamy (żeby ser nie zdążył się skleić w jedną wielką kulę). Nakłądamy na talerze i posypujemy startym grana padano.
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpyszna pasta :) i szybko się robi :)
OdpowiedzUsuń