Dziś kolejne ciasto przygotowane dzięki Cukry Nyskie :-) Ciasto mocno sezonowe, truskawkowe, a że jeszcze galaretka do tego, to można spokojnie powiedzieć, że jest to nowa forma klasyki :-) Bez pieczenia, trochę zabawy jest z tym, ale opłaci się :-) Ciasto wychodzi delikatne, orzeźwiające i nie jest słodkie co - jak dla mnie - jest jego dodatkowym atutem :-) Myślę, że śmiało możecie je przygotować na czerwcowy podwieczorek :-)
SKŁADNIKI
500 g sera mascarpone
400 g śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżeczek zimnej wody
8 łyżek gorącej wody
1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody
2 galaretki cytrynowe + 500 ml gorącej wody
truskawki
Galaretki rozpuszczamy w przygotowanej do tego wodzie (pamiętajcie, że ma być gorąca, ale nie wrząca, bo wtedy galaretka trudniej się ścina). Żelatynę zalewamy zimną wodą , mieszamy i odstawiamy aż spęcznieje, a następnie dolewamy do niej gorąca wodę i rozpuszczamy. Odstawiamy by lekko przestygła, ale nie stężała. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone (powinno być w temperaturze pokojowej) dokładnie mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie łączymy w całość.
Tortownicę (21 - 23 cm) wykładamy folią aluminiową i dodatkowo podwyższamy rant papierem do pieczenia (robimy z papieru rurę średnicy tortownicy i wkładamy do niej - dzięki temu uzyskamy wyższe ścianki tortownicy, a to jest konieczne, by nie spłynęła galaretka). Dookoła tortownicy ustawiamy herbatniki (węższą krawędzią do dołu). 2 łyżki masy odkładamy, przyda się potem. Następnie kolejne herbatniki smarujemy dość grubą warstwą masy i doklejamy do tych, które już są w tortownicy, tak by stworzyły kolejne koło.
Postępujemy tak do chwili wyczerpania ciastek lub do czasu aż pozostanie na środku niewielkie kółko (ok. 6 - 7 cm średnicy). Wierzch herbatników smarujemy odłożoną masą, układamy na niej truskawki, a do pozostawionej dziury wlewamy tężejąca czerwoną galaretkę. Powinna być naprawdę gęsta, bo inaczej ciastka ją wchłoną lub wpłynie pod nie. Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała, a na koniec całość zalewamy galaretką cytrynową. Ciasto pozostawiamy w lodówce aż galaretka zastygnie.
Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" organizowanej na fb :-) Inne truskawkowe pyszności przygotowały również:
Ciacho wygląda bardzo smacznie. Dziękuję za wspólne wypieki -:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, takiego jeszcze nie widziałam
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że ja wcześniej też nie widziałam :-)
UsuńŚwietny pomysł na pyszne ciasto. Dziękuję za wspólna zabawę :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł,ciasto bardzo apetyczne. Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńEfektownie te pionowe herbatniki wyglądają :) Dzięki za wspólne pieczenie :) I do następnego jak najszybciej!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, dzięki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda..lubię takie ciasta na zimno..dzięki za wspólną zabawę.
OdpowiedzUsuń