poniedziałek, 13 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia



Dziś kolejne ciasto przygotowane dzięki Cukry Nyskie :-) Ciasto mocno sezonowe, truskawkowe, a że jeszcze galaretka do tego, to można spokojnie powiedzieć, że jest to nowa forma klasyki :-) Bez pieczenia, trochę zabawy jest z tym, ale opłaci się :-) Ciasto wychodzi delikatne, orzeźwiające i nie jest słodkie co - jak dla mnie - jest jego dodatkowym atutem :-) Myślę, że śmiało możecie je przygotować na czerwcowy podwieczorek :-)


SKŁADNIKI


500 g sera mascarpone

400 g śmietany 30%

5 łyżek cukru pudru

6 łyżeczek żelatyny

6 łyżeczek zimnej wody

8 łyżek gorącej wody

1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody

2 galaretki cytrynowe + 500 ml gorącej wody

truskawki




Galaretki rozpuszczamy w przygotowanej do tego wodzie (pamiętajcie, że ma być gorąca, ale nie wrząca, bo wtedy galaretka trudniej się ścina). Żelatynę zalewamy zimną wodą , mieszamy i odstawiamy aż spęcznieje, a następnie dolewamy do niej gorąca wodę i rozpuszczamy. Odstawiamy by lekko przestygła, ale nie stężała. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone (powinno być w temperaturze pokojowej) dokładnie mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie łączymy w całość. 




Tortownicę (21 - 23 cm) wykładamy folią aluminiową i dodatkowo podwyższamy rant papierem do pieczenia (robimy z papieru rurę średnicy tortownicy i wkładamy do niej - dzięki temu uzyskamy wyższe ścianki tortownicy, a to jest konieczne, by nie spłynęła galaretka). Dookoła tortownicy ustawiamy herbatniki (węższą krawędzią do dołu). 2 łyżki masy odkładamy, przyda się potem. Następnie kolejne herbatniki smarujemy dość grubą warstwą masy i doklejamy do tych, które już są w tortownicy, tak by stworzyły kolejne koło. 




Postępujemy tak do chwili wyczerpania ciastek lub do czasu aż pozostanie na środku niewielkie kółko (ok. 6 - 7 cm średnicy). Wierzch herbatników smarujemy odłożoną masą, układamy na niej truskawki, a do pozostawionej dziury wlewamy tężejąca czerwoną galaretkę. Powinna być naprawdę gęsta, bo inaczej ciastka ją wchłoną lub wpłynie pod nie. Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała, a na koniec całość zalewamy galaretką cytrynową. Ciasto pozostawiamy w lodówce aż galaretka zastygnie.




Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" organizowanej na fb :-) Inne truskawkowe pyszności przygotowały również:


9 komentarzy:

  1. Ciacho wygląda bardzo smacznie. Dziękuję za wspólne wypieki -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho, takiego jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że ja wcześniej też nie widziałam :-)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na pyszne ciasto. Dziękuję za wspólna zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł,ciasto bardzo apetyczne. Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Efektownie te pionowe herbatniki wyglądają :) Dzięki za wspólne pieczenie :) I do następnego jak najszybciej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne ciasto, dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy pomysł na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda..lubię takie ciasta na zimno..dzięki za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)