piątek, 9 sierpnia 2013

Cukinia w cieście sezamowym




Niektóre wiadomości spadają na nas jak grom z jasnego nieba... najczęściej zaskakują nas w najmniej odpowiednim momencie zupełnie nie pasując do kontekstu sytuacji, w której się właśnie znajdujemy... i tak było dziś wieczorem... ale jeszcze Wam o tym nie opowiem, potrzebuję czasu żeby się z tym oswoić i pewnie wtedy to zrobię... nie chcę żeby emocje zafałszowały lub dodały dramaturgii informacjom... :-(
Skupmy się na blogu. Od dzieciństw ciągnie się za mną smak cukinii w cieście naleśnikowym - nieszczególne wspomnienie... jakoś inne wydania tego warzywa bardziej mnie ujmują, ale nie byłabym sobą gdybym pozostawiła to danie w spokoju ;-) i tak oto wymyśliłam sobie moja wersję cukinii w cieście :-) Jest znacznie gęściejsze niż naleśnikowe, a dzięki ziarnom sezamu chrupiące po upieczeniu :-) i w tej wersji powaliło mnie całkowicie :-) mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało :-)




SKŁADNIKI

1 średnia cukinia

4 łyżki gęstego jogurtu (np. typu greckiego)

1 jajko

3 łyżki mąki pszennej

5 - 6 łyżek sezamu

1/2 łyżeczki soli

olej do smażenia




Cukinię kroimy w plastry grubości ok. 8 - 10 mm. Jeśli skórka jest cienka możecie ją spokojnie zostawić, jeśli trafiła Wam się cukinia ze zgrubiałą już skórką obierzcie ją przed pokrojeniem, bo będzie zwyczajnie twarda. Z każdego plastra wycinamy ziarna - tak żeby powstało koło z dziurką w środku :-) 
Jogurt łączymy z jajkiem, następnie dodajemy mąkę, sól i sezam - dokładnie mieszamy. Teraz każdy plaster cukinii zanurzamy w cieście - jest dość gęste, więc musicie te plastry obrócić kilka razy żeby były dokładnie pokryte i układamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor.




Tak przygotowana cukinia ma naprawdę wyjątkowy smak. Mnie bardzo smakuje w połączeniu z pomidorami lub białą papryką.

5 komentarzy:

  1. z przyjemnością spróbuję w takiej wersji :) bo cukinia w cieście to również moje smaki dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cukinie, myślę, że w takiej wersji również by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł z tym dodatkiem sezamu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinii u mnie pod dostatkiem, a w cieście jeszcze nie robiłam i do tego z sezamem, mniam, robiłam za to niedawno placki z cukinii z boczkiem(,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja czasem też zerkam na stronę lidla, a takie placki przeoczyłam :-( muszę to koniecznie nadrobić :-) dzięki za podpowiedź

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)