środa, 2 kwietnia 2014

Krokiety z pieczarkami i serem




Co za dzień... wszystko się układa tak jakoś samo sobie, bez porozumienia ze mną... jakby nie zauważało, że to ja jestem kluczowym podmiotem tych wszystkich sytuacji... no ale skoro "samo się" to "samo się" - skoro mojemu dziecku takie tłumaczenie wychodzi, to ja też będę się go trzymać... chociaż przez chwilę ;-) i to, że zaspałam do pracy jest naprawdę bez znaczenia względem wszystkich innych dzisiejszych okoliczności... i dziwne, że nagle wszyscy w koło zaczęli dostrzegać, że mam jakieś problemy... że dzieje się coś nie tak... a myślałam, że świetnie to ukrywam... dobrze, że chociaż naleśniki mi się udały jak trzeba :-) dziś w wersji pełnoziarnistej, delikatne i sycące jednocześnie... 


SKŁADNIKI

Ciasto:

300 ml mleka

2 jajka

8 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej

4 łyżki oleju


Farsz:

300 g pieczarek

1 cebula

150 g miękkiego sera żółtego

2 łyżki oleju

sól, pieprz


Dodatkowo:

mleko

bułka tarta




Składniki ciasta miksujemy razem, a następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do czasu odparowania z patelni całego płynu. Studzimy – pieczarki nie muszą być całkiem zimne, ale nie powinny być gorące – dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy.
Farszem smarujemy naleśniki i zwijamy krokiety. Każdego zanurzamy w mleku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor.  

3 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)