wtorek, 8 kwietnia 2014

Kruche babeczki w wersji wytrawnej



Macie ochotę na coś słodkiego? No to dziś będzie na słono ;-) choć przyznam, że wyglądają jak prawdziwe słodkie ciasteczka :-) przewrotne to bardzo, ale wymyśliłam sobie je z racji tygodnia absurdu jaki właśnie się odbywa na "Smakach.."  - tam też się pojawią :-) i powiem Wam, że są pyszne! Idealne na przyjęcia jako małe przekąski (bo powinny być mniejsze niż tradycyjne babeczki, wycinane np. literatką) i przede wszystkim to zaskoczenie na twarzach osób, które nimi częstujecie... :-)


SKŁADNIKI

Na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 żółtko

1 łyżka gęstej śmietany

1/4 kostki margaryny

1/4 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

1 opakowanie sera feta

3 łyżki gęstej śmietany

1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

szczypta pieprzu

1 łyżka suszonej żurawiny


sezam lub słonecznik

grubo mielony pieprz

margaryna i bułka tarta do foremek

mąka do podsypywania ciasta w czasie wałkowania




Suche składniki ciasta mieszamy razem, a następnie dodajemy margarynę startą na tarce o dużych oczkach i rozcieramy razem. Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy ciasto - oczywiście szybko, ponieważ jak każde kruche ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłem dłoni. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy niewielkie kółka. Foremki do babeczek smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, a następnie do każdej wkładamy kółeczko i delikatnie dociskamy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Fetę rozgniatamy, a następnie łączymy ze śmietaną, czosnkiem i pieprzem - mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. przystrajamy żurawiną, wiśniami oraz prażonym sezamem, słonecznikiem lub grubym pieprzem. 






4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na początku faktycznie myślałam, że są słodkie po zdjęciach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ... właśnie wyszukałam przepis i go stosuję; już babeczki są w piekarniku. Dodałam do ciasta zmielone orzechy - do jednej części - a do drugiej - trochę zmielonego, zielonego jęczmienia. Mam zamiar wypełnić je wędzonym łososiem i fetą j.w.

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)