Macie ochotę na coś słodkiego? No to dziś będzie na słono ;-) choć przyznam, że wyglądają jak prawdziwe słodkie ciasteczka :-) przewrotne to bardzo, ale wymyśliłam sobie je z racji tygodnia absurdu jaki właśnie się odbywa na "Smakach.." - tam też się pojawią :-) i powiem Wam, że są pyszne! Idealne na przyjęcia jako małe przekąski (bo powinny być mniejsze niż tradycyjne babeczki, wycinane np. literatką) i przede wszystkim to zaskoczenie na twarzach osób, które nimi częstujecie... :-)
SKŁADNIKI
Na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany
1/4 kostki margaryny
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 opakowanie sera feta
3 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta pieprzu
1 łyżka suszonej żurawiny
sezam lub słonecznik
grubo mielony pieprz
margaryna i bułka tarta do foremek
mąka do podsypywania ciasta w czasie wałkowania
Suche składniki ciasta mieszamy razem, a następnie dodajemy margarynę startą na tarce o dużych oczkach i rozcieramy razem. Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy ciasto - oczywiście szybko, ponieważ jak każde kruche ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłem dłoni. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy niewielkie kółka. Foremki do babeczek smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, a następnie do każdej wkładamy kółeczko i delikatnie dociskamy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Fetę rozgniatamy, a następnie łączymy ze śmietaną, czosnkiem i pieprzem - mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. przystrajamy żurawiną, wiśniami oraz prażonym sezamem, słonecznikiem lub grubym pieprzem.
Bardzo fajny pomysł na babeczki :)
OdpowiedzUsuńna początku faktycznie myślałam, że są słodkie po zdjęciach:)
OdpowiedzUsuńczyli się udało ;-)
Usuńpozdrawiam :-)
... właśnie wyszukałam przepis i go stosuję; już babeczki są w piekarniku. Dodałam do ciasta zmielone orzechy - do jednej części - a do drugiej - trochę zmielonego, zielonego jęczmienia. Mam zamiar wypełnić je wędzonym łososiem i fetą j.w.
OdpowiedzUsuń